Liria Travel

Berat, de stad van duizend ramen

Op honderd kilometer ten Zuiden van Tirana vind je het stadje Berat. In 2008 omarmde UNESCO deze Albanese stad die barst van historisch erfgoed. De inwoners zijn dan ook fiere mensen die trots zijn op wat hun stad te bieden heeft. Toen we er in september vorig jaar een bezoek brachten, vroegen we aan een oudere heer de handigste weg naar Durrës. Zijn antwoord luidde laconiek: “Wat gaan jullie in Durrës doen, Berat is véél mooier!”

Bergflank vol pittoreske huisjes

De rivier Osum stroomt door Berat. Wanneer je aan de oever staat en naar de stad omhoog kijkt, zie je een hele bergflank met pittoreske huizen die uitkijken op de rivier. Om die reden wordt Berat ‘de stad van duizend ramen’ genoemd.

Een volledig deel van Berat behoort tot het kasteeldomein: in een wirwar van steile, smalle kasseistraatjes wonen nog heel wat inwoners. Je vindt er ook logies en familierestaurants en kan dus letterlijk in het kasteeldomein overnachten en dineren. Bij een bezoek aan het kasteel zie je niet zelden een bruidspaar dat in deze prachtige setting foto’s laat nemen van hun grote dag.

UNESCO als bescherming voor erfgoed

De UNESCO-stempel heeft Berat niet voor niets gekregen. De eerste sporen van bewoning dateren van 4000 jaar geleden. Het mag een wonder heten dat zoveel historiek tot op vandaag bewaard is gebleven. Vooral het communistische bewind stond er niet bepaald voor bekend om veel belang te hechten aan erfgoed. Gelukkig is nu alles beschermd en wordt het bewaard zoals het is.

Liria geeft alvast twee tips voor Berat:

  • Trek makkelijke, lichte stapschoenen aan. Kasseien en hakken vormen geen goeie match.
  • Ga lunchen of dineren in restaurant Klea, een authentiek familierestaurant in een prachtige setting met voortreffelijke huisbereide maaltijden.

Tijdens onze cultuurrondreis en de reis ‘Het Zuiden van Albanië op z’n best‘ Liria staat Berat vanzelfsprekend op het programma.