Image Alt

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over reizen naar Albanië?

Albanië is een relatief nieuwe vakantiebestemming. Onze reizigers zijn stuk voor stuk verrast door de troeven van het land, en niet in het minst door de gastvrije en vriendelijke bevolking. Dankzij onze eigen link met het land (we kennen de taal en hebben heel wat sympathieke contacten ter plaatse) kunnen we ook echte gesprekjes aangaan met toevallige passanten. Dat maakt de reizen van Liria iedere keer anders en onvergetelijk!

Natuurlijk begrijpen we dat je voor vertrek best wat vragen kan hebben. De meest gestelde vragen hebben we hieronder gebundeld. Je vindt er vast een antwoord op jouw vragen over reizen naar Albanië en over reizen met Liria Travel.

Heb je toch nog specifieke vragen? Aarzel niet om ons te contacteren! We helpen je met plezier verder.

Arben en Alketa Molla

Over reizen met Liria

Hoe lang duurt de vlucht naar Albanië?

Liria Travel zorgt altijd voor rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Tirana. Na 2,5 uur vliegen landt je op ‘Mother Theresa Airport’, de luchthaven van Tirana.

Wordt er bij de groepsreizen veel met de auto gereden in het Albanese binnenland?

In totaal rijden we tijdens de langste groepsreis (12 dagen) ongeveer 1400 km. We zijn op vakantie, dus er is geen tijdsdruk. Er kan altijd onderweg gestopt worden om iets te drinken en even de benen te strekken.

Welke reiskoffer neem ik best mee? Wat zijn de bagagelimieten?

Op de vluchten die wij voor je boeken kan je 10 kg bagage per persoon meenemen. We raden sterk aan om licht te reizen, en met flexibele reistassen (in plaats van harde valiezen), zodat we alle bagage netjes in de dakkoffer kunnen wegbergen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart, die bij vertrek nog minstens 3 maand geldig is. (zie ook www.diplomatie.be)

Hoe kan ik mijn reis annuleren?

Het volstaat om ons via e-mail te contacteren (zie algemene voorwaarden). Je kan via Liria een annulatieverzekering bijboeken.

Hoe boek ik een Liria reis naar Albanië?

Boeking gebeurt via het contactformulier op onze website. Vermeld je gegevens, de reis die je wenst te boeken en de gewenste vertrekdatum. Wij contacteren je met meer informatie.

Hoe kan ik betalen?

Betaling gebeurt via overschrijving met vermelding van jouw gegevens op het vermelde rekeningnummer van Liria Travel.

Wanneer ontvang ik het gedetailleerde programma van mijn reis?

Van zodra het voorschot op onze rekening staat, ontvang je het gedetailleerde reisprogramma (zie verkoopsvoorwaarden).

Kan ik vooraf al informatie krijgen over de samenstelling van de groep?

Ja, maar Liria houdt steeds rekening met de privacyregels. We kunnen wel algemene informatie geven over de mensen die in jouw groep meereizen.

Kan ik de reis verlengen?

Tegen vergoeding kan dit voor jou geregeld worden.

Kan ik mijn huisdier meenemen?

Nee, dit is op de actieve rondreizen van Liria niet mogelijk.

Zijn er eenpersoonskamers mogelijk?

De basisprijs is gebaseerd op basis van tweepersoonskamers (zie de reisinformatie en voorwaarden). Voor single-kamers is er een toeslag van 25 € pp/nacht.

Zijn de reizen geschikt voor mindervaliden?

In Albanië zijn de faciliteiten voor mindervalide mensen niet goed uitgebouwd. Daarenboven zijn we voortdurend op stap, waardoor we de reizen sterk afraden voor minder mobiele mensen.

Kan ik via Liria Travel een reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering bijboeken?

Ja, via Liria Travel kan je een zowel een reisbijstands– als een annulatieverzekering boeken. We werken daarvoor samen met Allianz, één van de meest uitgebreide polissen op de markt. De prijs van de annulatie-, reis- en bijstandsverzekering bedraagt 7,50% van de totale reissom.

Over Albanië

Is Albanië veilig? Is Albanië niet gevaarlijk?

Reizen naar Albanië is absoluut niet gevaarlijk. Op geen enkele moment voel je je in Albanië onveilig. Albanezen zijn erg behulpzaam en gastvrij. Bekijk ook het reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken op www.diplomatie.be.

Wat is de munteenheid en hoeveel bedraagt de wisselkoers van Albanië?

De Albanese munt heet de ‘lek’. De wisselkoers schommelt de laatste jaren vrij snel. Raadpleeg hier de recentste wisselkoersen. Overal in Albanië zijn er bankautomaten te vinden, dus vooraf Albanees geld aanvragen bij je bank is niet nodig.

Wat typeert de Albanese keuken? Welke smaken kan ik verwachten?

De Albanese keuken is typisch mediterraan: rood vlees, vis, groenten en olijfolie spelen een hoofdrol. Groenten zijn er vers en vol smaak. Hoewel er Turkse en Italiaanse invloeden te bemerken zijn, heeft Albanië toch eigen typische gerechten. Een echte Albanese tafel wordt gewoonlijk rijkelijk gedekt met tal van verschillende gerechten waar iedere gast naar smaak van kan proeven. Ook vegetarische reizigers kunnen genieten van de vele groentengerechten.

Kan het reisprogramma aangepast worden als onze groep (collega’s, vriendengroep, gezin, vereniging, …) dat wenst?

Wanneer dit vooraf afgesproken wordt, kan het programma uiteraard aangepast worden aan specifieke wensen.

Is er internet en WiFi in Albanië?

Bijna alle hotels, restaurants en bars hebben een gratis WiFi-netwerk.

Welke talen worden in Albanië gesproken?

Albanees is de officiële taal van Albanië. In het zuiden wordt in enkele dorpen en stadjes ook Grieks gesproken. Ook Engels (bij de jonge generatie) en Italiaans zijn gekend bij heel wat Albanezen.

Gelden er andere verkeersregels in Albanië? Is autorijden er veilig?

Rijden in Albanië vergt wat meer concentratie dan we in België of Nederland gewoon zijn, maar is goed te doen. Let erop dat je overdag altijd je daglichten inschakelt. De verkeersregels worden niet zo strikt gerespecteerd, dus ook op dat vlak is het soms uitkijken. Een laatste tip: gezien er recent heel wat nieuwe wegen werden aangelegd, zijn sommige GPS-systemen daar nog niet op afgestemd.