Image Alt

Wijnreis naar Albanië

Wijnreis naar Albanië

/ per person
(0 Reviews)

Op deze zalige nazomerreis vormen wijnhuizen de rode draad. We degusteren, genieten en ontdekken de wijnen van Albanië in oktober, hét moment om de oogst van de druiven mee te maken. Ook culinair laten we ons verwennen. En natuurlijk bezoeken we de UNESCO-hoogtepunten van Albanië en maken we een ferrytocht op het meer van Komani. We steken zelfs heel even de grens over om een wijnhuis te bezoeken in Kosovo. Deze wijnreis naar Albanië biedt een unieke mix van wijnproeven, cultuur snuiven, fantastische landschappen en culinair genieten.

Albanië: het nieuwe wijnland

Wijn telen was in het historische Albanië wijd verspreid. Het klimaat is er dan ook fantastisch: de druivenranken genieten er van maar liefst 300 dagen zon per jaar. Waarom Albanese wijnen dan toch zo onbekend zijn? Het land maakte meer dan 400 jaar – tot ná de eerste wereldoorlog – deel uit van het Ottomaanse rijk, waar wijn telen niet bepaald een prioriteit was. Ook tijdens het communisme bleef de wijnproductie in Albanië beperkt. Vandaag blazen heel wat wijnhuizen, veelal geschoold in Italië en Frankrijk, de traditie nieuw leven in. Mét succes, zo schrijven ook The Guardian en Culture Trip. Wij bezoeken deze moderne wijnhuizen en pikken onderweg de culturele hotspots van Albanië mee.

Wijnreis naar Albanië: kwaliteit voorop

Voor het samenstellen van de reis ging Arben van Liria Travel op pad doorheen de belangrijkste wijnregio’s van Albanië en een deel van Kosovo. Hij bezocht zelf alle wijnhuizen, restaurants en hotels om onze komst aan te kondigen en te ‘testen’ of de kwaliteit goed zit. We zijn zelf superenthousiast over de passie waarmee de eigenaars van wijnhuizen, lokale restaurants en agrotoerisme hun beroep uitoefenen. We kunnen niet wachten om hen aan onze Belgische reizigers (ofwel: grote levensgenieters) voor te stellen. Het is een zorgeloze volpension reis, met alle degustaties en toegangsgelden inbegrepen. Wat we allemaal gaan proeven, ontdekken en bewonderen? Dat ontdek je in het tabblad dag per dag, waar je het gedetailleerde het programma van deze wijnreis naar Albanië vindt.

 

Uitgelichte foto: Kim Ellis – Unsplash

Coverfoto: Maja Petric – Unsplash

Tour plan

1

Dag 1 | Aankomst in Tirana

Vertrekdag! Een vlucht van ongeveer drie uur brengt ons naar de Albanese hoofdstad. Nadat we onze bagage hebben geïnstalleerd in de comfortabele kamers van het viersterrenhotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. Wie wil, duikt het Nationaal museum in. ’s Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag. Overnachting in Hotel Austria 4* of Hotel Star in Tirana
2

Dag 2 | Het Toscane van Albanië

Na het ontbijt vertrekken we meteen. Onze eindhalte vanavond is Berat, maar onderweg gaan we eerst vanalles ontdekken. We bezoeken een sociaal tewerkstellingsproject waar vooral vrouwen een degelijk inkomen kunnen verdienen. We lunchen in een hip visrestaurant in Elbasan. We bewonderen het landschap van wat men ook wel eens het Toscane van Albanië noemt. We houden een stop aan de Belshi meren. En natuurlijk: we bezoeken het eerste wijnhuis van deze reis: Cobo winery. We krijgen een rondleiding op de wijngaard, in de wijnmakerij en gaan natuurlijk proeven. We overnachten in Hotel Antipatrea 4* of Hotel Portik 4* in het historische stadje Berat.
3

Dag 3 | Wijn proeven en Berat ontdekken

We blijven vandaag in de omgeving van het mooie Berat. We bezoeken onder meer het kasteel van Berat (dat eigenlijk een nog bewoond dorp is, en terecht beschermd UNESCO-erfgoed is), het Onufri-museum met eeuwenoude iconen en de smalle & steile kronkelstraatjes van de Mangelemi-wijk. Natuurlijk proeven we ook vandaag wijn, want het stijlvolle Nurellari wijnhuis verwacht onze groep. We overnachten opnieuw in Berat.
4

Dag 4 | Naar Dürres

We zetten vandaag koers naar badstad Durrës. Niet dat we deze badstad echt bezoeken, want wij verkiezen om te verblijven op het prachtige platteland. We bezoeken vandaag het grootste wijnhuis van Albanië: Kantina Skenderbeu. We overnachten in een hotel met zwembad, dus de liefhebbers kunnen 's avonds nog een plonsje wagen. Overnachting in Vinea Resort & Spa.
5

Dag 5 | Lokale producten & wijn

Natuurlijk staat er opnieuw wijn op het programma vandaag, met een bezoek aan wijnhuis Kallmet, waar ze niet alleen excellente wijn, maar ook olijfolie produceren in hun eigen olijfgaarden. We bezoeken vandaag ook Mrizi i Zanave, een plaats die inzet op lokale streekproducten. Alles wat hier verkocht wordt in de hoevewinkel of klaargemaakt wordt in het fantastische restaurant, komt van naburige boerderijen. Ter plaatse maken ze wijn, confituur, gedroogde vruchten, opgelegde groenten, ... wat dan weer voor tewerkstelling zorgt. Hun slogan is dan ook: think global, eat local. En daar kunnen we helemaal achter staan. Het spreekt voor zich dat wij hier blijven lunchen! Overnachting in Rose Garden Hotel in Shkodër.
6

Dag 6 | Wijn proeven in Kosovo

Vandaag moeten we extra vroeg uit de veren, maar het loont de moeite. We maken immers de befaamde ferrytocht over het Komani meer. De boot brengt ons door het adembenemende landschap van de 'vervloekte bergen' in enkele uren tot in Fierzë. Vandaaruit zetten we koers naar Rahovec in Kosovo, één van de bekendste wijnstreken van de Balkan. We bezoeken er de Stone Castle Winery. We eindigen de dag in het gezellige stadje Prizren in Kosovo. Overnachting in Hotel Centrum 4* in Prizren, Kosovo.
7

Dag 7 | Laatste dag wijn proeven in Albanië

Na het ontbijt hebben we nog even de tijd om een wandeling te maken door Prizren. Daarna rijden we terug naar Albanië. In Rrëshen, dat nog totaal niet toeristisch is, maken we een tussenstop om ... raad je het al? Wijn te proeven, natuurlijk! Voor deze laatste wijndegustatie van de wijnreis naar Albanië staat wijnhuis Arberi op het programma. We brengen onze laatste avond door in de stad Krujë, waar we het kasteel en de bazaar bezoeken. We overnachten in Hotel Panorama 4* in Krujë.
8

Dag 8 | terug naar België

Vandaag vliegen we terug naar Brussel. Afhankelijk van de vluchturen voorzien we nog een extra verrassingsactiviteit.

Reisdatum 2022

Onze wijnreis naar Albanië vertrekt op 12 oktober en eindigt op 19 oktober 2022 Vanaf 7 personen is er gegarandeerd vertrek. We reizen met een groep van maximum 17 personen.

Dit krijg je voor de kostprijs

Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea, bezienswaardigheden en wijnhuizen
  • Degustaties in elk wijnhuis
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €25 per nacht.