Liria Travel

Albanië in romanvorm | boekentip en winactie

kroniek-van-de-stenen-stadBijna zomervakantie! Tijd om titels te sprokkelen voor je zomerse boekenlijstje.

Onze tip? Zet er zeker eentje van Ismail Kadare op. Deze Albanese schrijver gaf destijds de val van het communistisch regime een duwtje in de rug. Nu woont en schrijft hij vanuit Parijs, maar zijn beste werk schreef hij in Albanië. Wie zijn metaforen begrijpt, krijgt -ondanks de absurditeit van het communistische regime- een goed beeld van het leven in Albanië tijdens deze periode.

Zijn roman Kroniek van de stenen stad’ vertelt over het dagelijkse leven van Kadares stadsgenoten in Gjirokastër, over de diepgewortelde cultuur en tradities van het land. Het leven verloopt in de stenen stad stormachtig door de Tweede Wereldoorlog: bombardementen, verwoesting, bezetters. In die woelige periode en in de beschermende, soms beklemmende wereld van familie, buren en vrienden, groeit een jongen (de jonge Kadare?) op, wordt verliefd. De oude vrouwen –oma’s, schoonmoeders, wijze oude vrouwen– zorgen dat de tradities blijven bestaan.

Kadare is een schrijver van wereldformaat die met veel tederheid en liefde over zijn land vertelt. Hij won in 2005 de allereerste Man Booker International Prize.

Enkele andere titels die de moeite waard zijn: De Bruiloft, De brug met drie bogen, De generaal van het dode leger, Het Dromenpaleis en Wie bracht Doruntina.

WINACTIE: wil je graag het boek Kroniek van de stenen stad van Ismail Kadare winnen? Reageer dan op deze blogpost en vertel ons waarom jij het boek wil lezen. Volgende woensdag (15/06) bepaalt het lot een winnaar.

Succes en veel leesplezier!