Alt-tekst
Liria's

Actieve cultuurrondreis door het authentieke Albanië

Actieve cultuurrondreis door het authentieke Albanië

/ per persoon
(0 Reviews)
Romeinen, communisten en natuurpracht in het land van de adelaar

Op deze gevarieerde rondreis met Nederlandstalige gids leer je Albanië in al haar facetten kennen. We wisselen historische bezienswaardigheden uit een rijk cultuurverleden af met prachtige natuur en indrukwekkende bergkliffen. We maken zelfs kort kennis met buurland Kosovo. Intussen is het volop genieten van de heerlijke Albanese keuken, prachtige vergezichten en een grenzeloos gastvrije bevolking.

Tijdens deze actieve reis met heel wat wandelkilometers beleef je elke dag iets anders. In het dagschema (da’s het tweede tabblad ☝️) lees je meer over alle bezienswaardigheden en Unesco-sites die we bezoeken. Je geniet, beleeft, proeft en maakt prachtige reisfoto’s waarmee je achteraf aan vrienden en familie je reis kan navertellen.

Reisprogramma

1

Dag 1 | Brussel – Tirana

Vertrekdag! Een vlucht van ongeveer drie uur brengt ons naar de Albanese hoofdstad Tirana. Nadat we ons hebben geïnstalleerd in de comfortabele kamers van het driesterrenhotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. Wie wil, duikt het Nationaal museum in. 's Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag. Overnachting in Tirana  (Hotel Austria 4* of Lot Boutique Hotel 4*)
2

Dag 2 | Historisch Tirana & de greep van het communisme

We bezoeken in Tirana een voormalige bunker. In Bunkart beleef je de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. We bezichtigen het historisch centrum van Tirana en proeven bij de lunch de regionale keuken. In de namiddag maken we een lange wandeling in Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij binnen mochten. De gids geeft met plezier tekst, uitleg en een antwoord op al je vragen over het leven onder het communistisch bewind. Overnachting in Tirana  (Hotel Austria 4* of  Lot Boutique Hotel 4*)
3

Dag 3 | De stad van steen (Unesco site)

In de voormiddag zetten we koers naar het stadje Gjirokastër. We lunchen in een authentiek familierestaurant in Gjirokastër en hoewel het moeilijk is om een rangorde toe te kennen beschouwt Liria Travel de keuken van deze zaak als de beste van de hele reis. Deze familie zal ons een rijkelijk gevulde tafel met  heerlijke gerechten voorschotelen. Alles is vers klaargemaakt met pure producten van het seizoen en uit de streek. Ook vegetariërs kunnen hier (net als in de andere restaurants, trouwens) hun buik heerlijk vullen. Na dit culinair hoogtepunt kan je mits een stevige stadsklim het kasteel van Gjirokastër bezoeken en een verkennende wandeling maken door de stad. Zo ontdek je waar de naam ‘stad van steen’ vandaan komt. Gjirokastër is geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Overnachting in Gjirokastër (Hotel Kalemi 2 3* of Hotel Bineri 4*)
4

Dag 4 | Waar de Romeinen zich vestigden (Unesco site)

We bezoeken vandaag Butrint, maar onderweg moeten we even halt houden bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. Terwijl de waterjuffers je om de oren zoemen, kan je je ogen de kost geven aan zoveel natuurpracht. Deze plek was vroeger een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. En voor de fotografieliefhebbers onder ons: het is een uitdaging om dit fenomeen op de gevoelige plaat vast te leggen. Butrint is een uitgestrekte, erg goed bewaarde archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Hier was ooit een belangrijke Romeinse vesting, en tot op vandaag kan je de muren van de verschillende huisjes, winkels en tempels zien. Enkele prachtige mozaïeken maken Butrint extra speciaal. Het is er tegelijk ook puur genieten van de natuur en het panorama. Ook Butrint staat op het werelderfgoedlijstje van UNESCO. In de namiddag bezichtigen we in Gjirokastër de woonsten van twee erg markante figuren uit de recente Albanese geschiedenis: het huis van communistisch dictator Enver Hoxha en de woning van bekendste Albanese schrijver Ismail Kadare. Overnachting in Gjirokastër (Hotel Kalemi 2 3* of Hotel Bineri 4*)
5

Dag 5 | De stad met 1000 ramen (Unesco site)

Na een stevig ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Gjirokastër naar Berat. Ook deze kasteelstad prijkt terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een figurant in een film uit de vorige eeuw. We bezoeken het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond is. Na een korte pauze met een drankje, kan je het museum Onufri met historische iconen bezoeken. We schuiven voor de lunch onze voeten onder tafel bij een authentiek restaurant middenin het kasteeldorp en genieten er alweer van een heerlijke traditionele maaltijd. Overnachting in Berat (Hotel Portik 4*)
6

Dag 6 | Lunch aan het Ohrid meer & gezellig Korçë

Vandaag rijden we via een prachtige route naar Korçë. Onderweg is het puur genieten van het landschap dat druif- en olijfgaarden afwisselt met meren. Aan het beroemde Ohrid meer stoppen we voor de lunch. We proeven er de Koranivis, een vissoort die enkel in dit meer voorkomt. Korçë is een gezellig stadje dat veel Albanezen een warm hart toedragen. We brengen een ontspannen middag door, kuieren door de straatjes, bekijken het dagelijkse leven, snuisteren in de winkeltjes en genieten van een zonnig terras. Overnachting in Korçë (Hotel Park Plaza 4*)
7

Dag 7 | Natuur en historiek in Voskopojë

Op twintig minuten van Korçë ligt Voskopojë. Vandaag is Voskopjë een pittoresk, slaperig dorp, maar de vele oude kloosters en vergane gebouwen verraden dat dit ooit - na Istanbul - de grootste en belangrijkste stad van de Balkan was. Op een wandeling van ongeveer 2 uur neemt lokale gids Maria ons mee op zoek naar sporen uit dit rijke verleden. Ze opent onderweg de deuren van een vijftal kerken. De wandeling biedt ons een mooie mix van cultuur en natuur. We lunchen in een plaatselijk traditioneel dorpsrestaurant. Overnachting in Korçë (Hotel Park Plaza 4*)
8

Dag 8 | In de armen van Shkodër

We rijden vandaag richting Shkodër en maken onderweg een lange tussenstop in badstad Durrës. We schenken weinig aandacht aan de commerciële kustlijn. Wat ons hier interesseert is het Romeinse amfitheater en het nieuw archeologisch museum. Voor de lunch staat er een tafel voor ons gedekt op het uiterste puntje van de pier. Je waant je even op een luxe schip. Na het eten zetten we koers naar Shkodër. Dit is de stad van de ‘shkodranve’, wat vertaald wordt als ‘bewoners van de staat’. Shkodër is overal in Albanië bekend voor zijn humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en prachtige natuur. De authentieke stadsbewoners worden vaak wakker geschud door de jongere generatie. Het is dan ook een studentenstad vol leven. Overnachting in Shkodër (Hotel Rozafa 4*)
9

Dag 9 | Het lot van Rozafa & waterpracht

In de voormiddag staat het bijzondere Rozafa kasteel op het programma. Het kasteel lijkt temidden van de rivierarmen te liggen en bovenop het kasteel geniet je van een magnifiek uitzicht op de streek, de stad en haar woelige karakter: brute bebouwingen en woeste natuur, doorsneden met grillige waterlopen. De gids vertelt je de legende van Rozafa ter plaatse, omdat het verhaal nog meer cachet heeft als je er ook effectief staat. Daarna wandelen we langs het grootse meer van de Balkan (Liqeni i Shkodres) naar Shirokë. Daar staat een tafel voor ons klaar voor een lunch met zicht op het meer. Na de lunch kan je het stadsmuseum en het nieuwe Marubi fotomuseum bezoeken. Overnachting in Shkodër (Hotel Rozafa 4*)
10

Dag 10 | Via het Komanimeer de bergen in, naar Kosovo!

Vroeg uit de veren vandaag voor een trip die in de reisgidsen wordt omschreven als één van ’s werelds mooiste boottochten. Twee uur lang vaart onze ferryboot over het spiegelgladde wateroppervlak van het Komanimeer langs steile bergwanden, torenhoge watervallen en dwars door smalle rotspartijen. Elders in Europa zou zo’n boottrip horden toeristen aantrekken. Hier zijn we vaak de enige bezoekers tussen de lokale ferrygebruikers. In Tropoje zetten we voet aan wal, perfect op tijd voor de lunch. Na het nemen van nog enkele foto's en een bewonderende blik naar de magnifieke bergtoppen, zetten we koers richting Kosovo. Nu we in deze streek van Kosovo vertoeven, is een bezoek aan het Decani klooster een must. Het is een van de best bewaarde religieuze gebouwen in de Balkan, met muurschilderingen die dateren uit 1360. Dat een Servische priester ons hier een rondleiding geeft, maakt ons bezoek extra speciaal. 's Avonds overnachten we in Prizren: een gezellig Kosovaars stadje met kasseistraten. We proeven er de fijne combinatie van oud en nieuw. Je merkt dat er een hele waaier aan talen gesproken wordt en voelt dat de jongeren bruisen van levenslust. Overnachting in Prizren, Kosovo (Hotel Centrum Prizren, 4*)
11

Dag 11 | De nationale held in Krujë

Wie wil, kan vandaag iets langer uitslapen. We maken een wandeling in historisch Prizren en maken ons klaar voor een lange rit (3u) terug naar Albanië. Bestemming: Krujë! Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë zijn onze laatste bezienswaardigheden van de reis. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts! Overnachting in Krujë (Hotel Panorama 4*)
12

Dag 12 | Tirana – Brussel

Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids. Tot weerziens, Albanië!   Er kunnen in het programma kleine verschuivingen plaatsvinden.
Dit krijg je voor de kostprijs
Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea en bezienswaardigheden
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €25 per nacht.
De reis naar Albanie was inderdaad fantastisch, het land was erg mooi en het gezelschap viel erg mee. Arben heeft heel goed voor ons gezorgd en heel veel voor ons gedaan, niets was hem te veel. Mooi is dat! Ik hoop dat ik jullie in de toekomst nog terugzie!

Mieke, deelneemster cultuurrondreis 2017

 
Toen ik kennissen liet weten dat ik naar Albanië op reis zou gaan, verklaarden ze mij gek. Ik zou bestolen en overvallen worden in zulk gevaarlijk land. Toch heb ik in juni 2018 met reisleider Arben in kleine groep de culturele rondreis gemaakt. Hij heeft ons op een aangename en rustige manier laten kennis maken met het verleden en heden van Albanië. Interessante sites, prachtige dorpjes, mooie natuur en gastvrije, lieve mensen en heel veilig. De hotels waren aangenaam, kleinschalig en supernet, telkens op mooie locaties. Wij hebben telkens genoten van lekkere en overvloedige maaltijden, dit in pittoreske restaurantjes. Arben heeft ons een enig mooie reis bezorgd! Prijs/kwaliteit was deze reis een topper, nog nooit meegemaakt. Alketa en Arben, mag ik jullie bedanken, jullie zijn echt heel lieve en warme personen.

Marc, deelnemer cultuurrondreis 2018

Wij zijn erg tevreden en zullen jullie reizen zeker aanbevelen bij vrienden en kennissen.

Marcel en Rina, deelnemers cultuurrondreis 2018