Image Alt
Liria's

Actieve cultuurrondreis door het authentieke Albanië

Actieve cultuurrondreis door het authentieke Albanië

/ per person
(0 Reviews)
Romeinen, communisten en natuurpracht in het land van de adelaar

Op deze gevarieerde rondreis met Nederlandstalige gids leer je Albanië in al haar facetten kennen. We wisselen historische bezienswaardigheden uit een rijk cultuurverleden af met prachtige natuur en indrukwekkende bergkliffen. We maken zelfs kort kennis met buurland Kosovo. Intussen is het volop genieten van de heerlijke Albanese keuken, prachtige vergezichten en een grenzeloos gastvrije bevolking. Overnachten doen we in alle comfort in viersterrenhotels. 

Tijdens deze actieve reis met heel wat wandelkilometers beleef je elke dag iets anders. In het dagschema (da’s het tweede tabblad ☝️) lees je meer over alle bezienswaardigheden en Unesco-sites die we bezoeken. Je geniet, beleeft, proeft en maakt prachtige reisfoto’s waarmee je achteraf aan vrienden en familie je reis kan navertellen.

 

Tour plan

1

Dag 1 | Brussel – Tirana

Vertrekdag! We landen vandaag in de Albanese hoofdstad Tirana. Nadat we ons hebben geïnstalleerd in de comfortabele kamers van het viersterrenhotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. We verkennen de nieuwe bazaar van Tirana en met het Scanderbeg-plein als decor vertelt de gids over de bewogen Albanese geschiedenis. 's Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag. Overnachting in viersterrenhotel in Tirana  (Hotel Sky2 **** of Hotel Opera ****)  
2

Dag 2 | Historisch Tirana & de greep van het communisme

We bezoeken in Tirana een voormalige bunker. In Bunkart beleef je de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. We bezichtigen het historisch centrum van Tirana en proeven bij de lunch de regionale keuken. In de namiddag maken we een lange wandeling in Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij binnen mochten. De gids geeft met plezier tekst, uitleg en een antwoord op al je vragen over het leven onder het communistisch bewind. Overnachting in viersterrenhotel in Tirana  (Hotel Sky2 **** of Hotel Opera ****)
3

Dag 3 | De stad van steen (Unesco site)

Na het ontbijt vertrekken we naar het stadje Gjirokastër. Onderweg maken we een stop in het Archeologisch Museum en park van Apollonia. Dat is een antieke stad die hier opgetrokken werd rond de 7de eeuw voor Christus. De stad had naar schatting 60.000 inwoners en werd pas herontdekt in de 19de eeuw. We kuieren door deze archeologische stad, bezoeken het museum en het binnenplein van het klooster met een 13de eeuwse kerk in Byzantijnse stijl. In de namiddag komen we aan in Gjirokastër. De meeste reizigers reageren spontaan met Wat een prachtige stad als we door de straatjes wandelen. Je ontdekt hier al snel waar de bijnaam ‘stad van steen’ vandaan komt. Gjirokastër is geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Overnachting in Gjirokastër in een boutique hotel in de oude bazaar (Hotel Kalemi 2 *** of in het viersterrenhotel Hotel Bineri ****)   Foto's: Liria Travel en Unsplash (oa. AbenteuerAlbanien)  
4

Dag 4 | Waar de Romeinen zich vestigden (Unesco site)

We bezoeken vandaag Butrint, maar onderweg moeten we even halt houden bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. Terwijl de waterjuffers je om de oren zoemen, kan je je ogen de kost geven aan zoveel natuurpracht. Deze plek was vroeger een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. En voor de fotografieliefhebbers onder ons: het is een uitdaging om dit fenomeen op de gevoelige plaat vast te leggen. Butrint is een uitgestrekte, erg goed bewaarde archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Hier was ooit een belangrijke Romeinse vesting, en tot op vandaag kan je de muren van de verschillende huisjes, winkels en tempels zien. Enkele prachtige mozaïeken maken Butrint extra speciaal. Het is er tegelijk ook puur genieten van de natuur en het panorama. Ook Butrint staat op het werelderfgoedlijstje van UNESCO. Overnachting in Gjirokastër in een boutique hotel in de oude bazaar (Hotel Kalemi 2 *** of in het viersterrenhotel Hotel Bineri ****)
5

Dag 5 | De stad met 1000 ramen (Unesco site)

Na een stevig ontbijt in het hotel maken we een stevige klim door de stad Gjirokastër, want we bezoeken het kasteel en bewonderen het prachtige zicht vanop het dak. Daarna bezoeken we de woonsten van twee erg markante figuren uit de recente Albanese geschiedenis: het huis van communistisch dictator Enver Hoxha en de woning van bekendste Albanese schrijver Ismail Kadare. Na de lunch vertrekken we vanuit Gjirokastër naar Berat. Ook deze kasteelstad prijkt terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een figurant in een film uit de vorige eeuw. Overnachting in een viersterrenhotel in Berat (Hotel Portik ****)
6

Dag 6 | Iconen bewonderen en wijn proeven

Vandaag blijven we in en om het mooie Berat. We bezoeken onder meer het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond is, het museum Onufri met historische iconen en de smalle & steile kronkelstraatjes van de Mangelemi-wijk. We schuiven voor de lunch onze voeten onder tafel bij een authentiek restaurant middenin het kasteeldorp en genieten er alweer van een heerlijke traditionele maaltijd. In de namiddag gaan we wijn proeven. Het stijlvolle Nurellari wijnhuis verwacht onze groep voor een rondleiding doorheen de wijnmakerij én een tasting, natuurlijk. Overnachting in een viersterrenhotel in Berat (Hotel Portik ****)
7

Dag 7 | In de armen van Shkodër

We rijden vandaag richting Shkodër en maken onderweg een lange tussenstop in badstad Durrës. We schenken weinig aandacht aan de commerciële kustlijn. Wat ons hier interesseert is het Romeinse amfitheater en het nieuw archeologisch museum. Voor de lunch staat er een tafel voor ons gedekt op het uiterste puntje van de pier. Je waant je even op een luxe schip. Na het eten zetten we koers naar Shkodër. Dit is de stad van de ‘shkodranve’, wat vertaald wordt als ‘bewoners van de staat’. Shkodër is overal in Albanië bekend voor zijn humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en prachtige natuur. De authentieke stadsbewoners worden vaak wakker geschud door de jongere generatie. Het is dan ook een studentenstad vol leven. Overnachting in een viersterrenhotel in Shkodër (Hotel Rozafa ****)  
8

Dag 8 | Het lot van Rozafa & waterpracht

In de voormiddag staat het bijzondere Rozafa kasteel op het programma. Het kasteel lijkt temidden van de rivierarmen te liggen en bovenop het kasteel geniet je van een magnifiek uitzicht op de streek, de stad en haar woelige karakter: brute bebouwingen en woeste natuur, doorsneden met grillige waterlopen. De gids vertelt je de legende van Rozafa ter plaatse, omdat het verhaal nog meer cachet heeft als je er ook effectief staat. Daarna wandelen we langs het grootse meer van de Balkan (Liqeni i Shkodres) naar Shirokë. Daar staat een tafel voor ons klaar voor een lunch met zicht op het meer. Na de lunch kan je het stadsmuseum en het nieuwe Marubi fotomuseum bezoeken. Overnachting in een viersterrenhotel in Shkodër (Hotel Rozafa ****)  
9

Dag 9 | Via het Komanimeer de bergen in, naar Kosovo

Vroeg uit de veren vandaag voor een trip die in de reisgidsen wordt omschreven als één van ’s werelds mooiste boottochten. Twee uur lang vaart onze ferryboot over het spiegelgladde wateroppervlak van het Komanimeer langs steile bergwanden, torenhoge watervallen en dwars door smalle rotspartijen. Elders in Europa zou zo’n boottrip horden toeristen aantrekken. Hier zijn we vaak de enige bezoekers tussen de lokale ferrygebruikers. In Tropoje zetten we voet aan wal, perfect op tijd voor de lunch. Na het nemen van nog enkele foto's en een bewonderende blik naar de magnifieke bergtoppen, zetten we koers richting Kosovo. 's Avonds overnachten we in Prizren: een gezellig Kosovaars stadje met kasseistraten. We proeven er de fijne combinatie van oud en nieuw. Je merkt dat er een hele waaier aan talen gesproken wordt en voelt dat de jongeren bruisen van levenslust. Overnachting in een viersterrenhotel in Prizren, Kosovo (Hotel Centrum Prizren, ****)  
10

Dag 10 | Het Decani klooster in Kosovo

Nu we in deze streek van Kosovo vertoeven, is een bezoek aan het Decani klooster een must. Het is een van de best bewaarde religieuze gebouwen in de Balkan, met muurschilderingen die dateren uit 1360. Dat een Servische priester ons hier een rondleiding geeft, maakt ons bezoek extra speciaal. We lunchen heerlijk aan de bron van de Drini rivier. Na het middagmaal stoppen we bij het Peja Klooster en de oude bazaar van Gjakova, waarna we terug richting Prizren reizen. Overnachting in een viersterrenhotel in Prizren, Kosovo (Hotel Centrum Prizren ****)  
11

Dag 11 | De nationale held in Krujë

Wie wil, kan vandaag iets langer uitslapen. We maken een wandeling in historisch Prizren en maken ons klaar voor een lange rit (3u) terug naar Albanië. Bestemming: Krujë! Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë zijn onze laatste bezienswaardigheden van de reis. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts! Overnachting in een viersterrenhotel in Krujë (Hotel Panorama ****)  
12

Dag 12 | Tirana – Brussel

Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids. Tot weerziens, Albanië!   Er kunnen in het programma kleine verschuivingen plaatsvinden.
Dit krijg je voor de kostprijs
Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea en bezienswaardigheden
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €30 per nacht.
De reis naar Albanie was inderdaad fantastisch, het land was erg mooi en het gezelschap viel erg mee. Arben heeft heel goed voor ons gezorgd en heel veel voor ons gedaan, niets was hem te veel. Mooi is dat! Ik hoop dat ik jullie in de toekomst nog terugzie!

Mieke, deelneemster cultuurrondreis 2017

 
Toen ik kennissen liet weten dat ik naar Albanië op reis zou gaan, verklaarden ze mij gek. Ik zou bestolen en overvallen worden in zulk gevaarlijk land. Toch heb ik in juni 2018 met reisleider Arben in kleine groep de culturele rondreis gemaakt. Hij heeft ons op een aangename en rustige manier laten kennis maken met het verleden en heden van Albanië. Interessante sites, prachtige dorpjes, mooie natuur en gastvrije, lieve mensen en heel veilig. De hotels waren aangenaam, kleinschalig en supernet, telkens op mooie locaties. Wij hebben telkens genoten van lekkere en overvloedige maaltijden, dit in pittoreske restaurantjes. Arben heeft ons een enig mooie reis bezorgd! Prijs/kwaliteit was deze reis een topper, nog nooit meegemaakt. Alketa en Arben, mag ik jullie bedanken, jullie zijn echt heel lieve en warme personen.

Marc, deelnemer cultuurrondreis 2018

Wij zijn erg tevreden en zullen jullie reizen zeker aanbevelen bij vrienden en kennissen.

Marcel en Rina, deelnemers cultuurrondreis 2018