Alt-tekst
Liria's

Actieve cultuurrondreis door het authentieke Albanië

Actieve cultuurrondreis door het authentieke Albanië

/ per persoon
(0 Reviews)
Romeinen, communisten en natuurpracht in het land van de adelaar

Op deze gevarieerde rondreis met Nederlandstalige gids leer je het onbekende Albanië kennen: historische bezienswaardigheden afgewisseld met prachtige natuurfenomenen zoals het ‘Blauwe Oog’ en een niet te missen boottocht tussen indrukwekkende bergkliffen. Intussen is het volop genieten van de heerlijke Albanese keuken, indrukwekkende vergezichten en een grenzeloos gastvrije bevolking.

  • Deelnemers kunnen indien gewenst deze reis inkorten en na dag 10 terugreizen. Luchthavenvervoer wordt dan voorzien.

Reisprogramma

1

Dag 1 | Brussel – Tirana

Vertrekdag! Een vlucht van ongeveer drie uur brengt ons naar de Albanese hoofdstad. Nadat we onze bagage hebben geïnstalleerd in de comfortabele kamers van het driesterrenhotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. Wie wil, duikt het Nationaal museum in. ’s Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag. Overnachting in Tirana  (Hotel Austria 4*)
2

Dag 2 | Historisch Tirana & de greep van het communisme

We bezoeken in Tirana een voormalige bunker. In Bunkart ontdek je alles over de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. We bezichtigen het historisch centrum van Tirana en proeven bij de lunch de regionale keuken. Helemaal opgekikkerd van de maaltijd zijn we klaar voor een lange wandeling rond de Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij mochten binnengaan. De gids geeft met plezier tekst, uitleg en een antwoord op al je vragen over het leven onder het communistisch bewind. Overnachting in Tirana  (Hotel Austria 4*)
3

Dag 3 | Archeologie in Durrës & kuststad Vlorë

We rijden vandaag richting Vlorë en maken onderweg een lange tussenstop in badstad Durrës. We schenken weinig aandacht aan de commerciële kustlijn. Wat ons hier interesseert is het Romeinse amfitheater en het gloednieuwe archeologisch museum. Voor de lunch staat er een tafel voor ons gedekt op het uiterste puntje van de pier. Je waant je even op een luxe schip. Daarna is het tijd om koers te zetten richting kuststad Vlorë. Wie wil, kan na het avondmaal een deugddoende strandwandeling maken. Overnachting in Vlorë (Hotel Bologna 4*)
4

Dag 4 | Het hoofd in de wolken & unieke bergbewoners

We hebben vandaag een stevige afstand voor de boeg en vertrekken dan ook meteen na het ontbijt. Onze eindbestemming is Sarandë en de route loopt de hele dag langs de adembenemende Albanese kust. Onderweg stoppen we op 1000 meter hoogte voor een magnifiek fotomoment. Op deze plaats kan je letterlijk tussen de wolken lopen. Een eind verderop maken we een zijsprong naar het bergdorpje Qeparo. In de namiddag heb je vrij en kan je Sarandë verkennen of een rustmoment inlassen. ’s Avonds ontmoeten we elkaar in het centrum om er te genieten van een heerlijk diner. Overnachting in Sarandë (Hotel Mucobega 4*)
5

Dag 5 | Waar de Romeinen zich vestigden

We bezoeken vandaag Butrint, een uitgestrekte archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Hier was ooit een belangrijke Romeinse vesting, en tot op vandaag kan je de muren van de verschillende huisjes, winkels en tempels zien. Enkele goed bewaarde mozaïeken maken Butrint extra speciaal. Het is er tegelijk ook puur genieten van de natuur en het panorama. Ook Butrint staat op het werelderfgoedlijstje van UNESCO. Daarna neemt de gids je mee naar de stad Gjirokastër, maar eerst moeten we even halt houden bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. Terwijl de waterjuffers je om de oren zoemen, kan je je ogen de kost geven aan zoveel natuurpracht. Deze plek was vroeger een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. En voor de fotografieliefhebbers onder ons: het is een uitdaging om dit fenomeen op de gevoelige plaat vast te leggen. We lunchen in een authentiek familierestaurantje in Gjirokastër en hoewel het moeilijk is om een rangorde toe te kennen beschouwt Liria Travel de keuken van deze zaak als de beste van de hele reis. Laat je verrassen door een rijkelijk gevulde tafel met  heerlijke gerechten, vers klaargemaakt met pure producten van het seizoen en uit de streek. Ook vegetariërs kunnen hier (net als in de andere restaurants, trouwens) hun buik heerlijk vullen.  Na dit culinair hoogtepunt kan je het kasteel van Gjirokastër bezoeken en een verkennende wandeling maken door de stad. Zo ontdek je waarom de stad de naam ‘stad van steen’ kreeg. Ook Gjirokastër is geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Overnachting in Gjirokastër (Hotel Kalemi, 3* of Hotel Old Bazaar 1790)
6

Dag 6 | De kerk in Labove en Albanees koken

We bezoeken vandaag een speciaal kerkje in een dorpje vlakbij Gjirokastër. Hier trad ooit de Romeinse keizer Julianus in het huwelijk met zijn Helena. Het typisch Byzantijnse kerkje met grote centrale koepel en eeuwenoude fresco’s is ongelooflijk de moeite. Een dorpsvrouw heeft de sleutel van de kerk in bewaring. Zij opent voor ons de kerk én haar eigen deuren! Want ze heeft – speciaal voor de gasten van Liria – een kookworkshop in petto. We leren van haar enkele geheimen van de Albanese keuken en we smullen daarna alles heerlijk op. De gastvrijheid en warmte zijn al even zalig als het eten dat we zojuist hebben klaargemaakt. Terug in Gjirokastër bezoeken we het huis van Kadara, de bekendste Albanese schrijver. We maken kennis met het leven en de gewoonten in deze historische UNESCO-stad. Overnachting in Gjirokastër (Hotel Kalemi, 3* of Hotel Old Bazaar 1790)
7

Dag 7 | De stad met 1000 ramen

Na een stevig ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Tirana naar Berat: een stad die terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een figurant in een film uit de vorige eeuw. We bezoeken het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond is. Na een korte pauze met een drankje, kan je het museum Onufri bezoeken. We schuiven voor de lunch onze voeten onder tafel bij een authentiek restaurantje middenin het kasteeldorp en genieten er alweer van een heerlijke traditionele maaltijd. Overnachting in Berat (Hotel Antipatrea 3*)
8

Dag 8 | In de armen van Shkodër

Het eerste wat we in Shkodër bezoeken is de historische brug (Ura e Mesit). We lunchen heerlijk op een ‘Liria-adresje’ 😉 in een naburig dorpje. En dan maken we kennis met Shkodër. Dit is de stad van de ‘shkodranve’, wat vertaald wordt als ‘bewoners van de staat’. Shkodër is overal in Albanië bekend voor zijn humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en prachtige natuur. De authentieke stadsbewoners worden vaak wakker geschud door de jongere generatie. Het is dan ook een studentenstad vol leven. We doen het rustig aan in de namiddag en snuiven de sfeer op langs de voetgangersboulevards. Overnachting in Shkodër (Rose Garden Hotel 3*)
9

Dag 9 | Het lot van Rozafa & waterpracht

In de voormiddag staat het bijzondere Rozafa kasteel op het programma. Het kasteel lijkt temidden van de velden te liggen en bovenop het kasteel geniet je van een magnifiek uitzicht op de streek, de stad en haar woelige karakter: brute bebouwingen en woeste natuur, doorsneden met grillige waterlopen.  De gids vertelt je de legende van Rozafa ter plaatse, omdat het verhaal nog meer cachet heeft als je er ook effectief staat. Daarna wandelen we langs het grootse meer van de Balkan (Liqeni i Shkodres) naar Shirokë. Daar staat een tafel voor ons klaar voor een lunch met zicht op het meer. Na de lunch kan je het stadsmuseum en het splinternieuwe Marubi fotomuseum bezoeken. Overnachting in Shkodër (Rose Garden Hotel 3*)
10

Dag 10 | Via het Komanimeer de bergen in

Vroeg uit de veren vandaag voor een trip die in de reisgidsen wordt omschreven als één van ’s werelds mooiste boottochten. Twee uur lang vaart onze ferryboot over een spiegelglad wateroppervlak langs steile bergwanden, torenhoge watervallen en dwars door smalle rotspartijen. Elders in Europa zou zo’n boottrip horden toeristen aantrekken. Hier zijn we vaak de enige bezoekers tussen de lokale ferrygebruikers. In Tropoje zetten we voet aan wal, perfect op tijd voor de lunch. Na het nemen van nog enkele foto's en een bewonderende blik naar de magnifieke bergtoppen, zetten we koers richting Prizren: een gezellig stadje met kasseistraten in Kosovo. Overnachting in Prizren, Kosovo (Hotel Centrum Prizren, 4*)
11

Dag 11 | Kosovo en een Servische priester

Nu we in deze streek van Kosovo vertoeven, is een bezoek aan het Decani klooster een must! Het is een van de best bewaarde religieuze gebouwen in de Balkan, met muurschilderingen die dateren uit 1360. Dat een Servische priester ons hier een rondleiding geeft, maakt ons bezoek extra speciaal. We zetten onze – overigens prachtige – bergrit verder aan de andere kant van de Albanese Alpen en maken nog een korte wandeling in Gjakova. In het mooie historische Prizren proeven we de fijne combinatie van oud en nieuw. Je merkt dat er een hele waaier aan talen gesproken wordt en voelt dat de jongeren bruisen van levenslust. Overnachting in Prizren, Kosovo (Hotel Centrum Prizren, 4*)
12

Dag 12 | De nationale held

Wie wil, kan vandaag iets langer uitslapen. We maken een wandeling in historisch Prizren en maken ons klaar voor een lange rit (3u) terug naar Albanië. Bestemming: Krujë! Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë vormen onze laatste bezienswaardigheden van de reis. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts! Overnachting in Krujë (Hotel Panorama 4*)
13

Dag 13 | Tirana – Brussel

Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids. Tot weerziens, Albanië!   Opgelet! De eerste en laatste dag kunnen er kleine verschuivingen in het reisprogramma plaatsvinden, afhankelijk van de vluchturen.
Hoogseizoen en laagseizoen
Het laagseizoen: alle data vóór 15 juni en ná 15 september. Het hoogseizoen: alle data tussen 15 juni en 15 september.
Dit krijg je voor de kostprijs
Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea en bezienswaardigheden
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €20 per nacht.
Prijs ingekorte reis
Keer je na 10 dagen al terug? Dan is de kostprijs van deze reis €1650 in het hoogseizoen en €1550 in het laagseizoen.
De reis naar Albanie was inderdaad fantastisch, het land was erg mooi en het gezelschap viel erg mee. Arben heeft heel goed voor ons gezorgd en heel veel voor ons gedaan, niets was hem te veel. Mooi is dat! Ik hoop dat ik jullie in de toekomst nog terugzie!

Mieke, deelneemster cultuurrondreis 2017

 
Toen ik kennissen liet weten dat ik naar Albanië op reis zou gaan, verklaarden ze mij gek. Ik zou bestolen en overvallen worden in zulk gevaarlijk land. Toch heb ik in juni 2018 met reisleider Arben in kleine groep de culturele rondreis gemaakt. Hij heeft ons op een aangename en rustige manier laten kennis maken met het verleden en heden van Albanië. Interessante sites, prachtige dorpjes, mooie natuur en gastvrije, lieve mensen en heel veilig. De hotels waren aangenaam, kleinschalig en supernet, telkens op mooie locaties. Wij hebben telkens genoten van lekkere en overvloedige maaltijden, dit in pittoreske restaurantjes. Arben heeft ons een enig mooie reis bezorgd! Prijs/kwaliteit was deze reis een topper, nog nooit meegemaakt. Alketa en Arben, mag ik jullie bedanken, jullie zijn echt heel lieve en warme personen.

Marc, deelnemer cultuurrondreis 2018

Wij zijn erg tevreden en zullen jullie reizen zeker aanbevelen bij vrienden en kennissen.

Marcel en Rina, deelnemers cultuurrondreis 2018