Liria Travel

Yes, de strijd om Vjosa is gewonnen

De Vjosa rivier is nu een beschermd nationaal park

De Albanese regering riep in maart de Vjosa rivier uit tot een beschermd nationaal park. Na een jarenlange strijd van bewoners tegen een gigantische waterkrachtcentrale hakte de overheid definitief de knoop door. Vjosa is nu het eerste Wild River National Park, waardoor de aanleg van dammen niet meer mogelijk is.

DiCaprio en Patagonia

De waterkrachtcentrale zou het complete ecosysteem en de leefomgeving rond de Vjosa-rivier in Albanië verwoesten. Niet alleen de bewoners stonden daartegen op de barricaden. Ook outdoormerk Patagonia gooide zich in de strijd. En toen ook acteur Leonardo DiCaprio het probleem aankaartte op sociale media, en de prachtige rivier met haar unieke ecosysteem in de internationale spotlights kwam te staan, zwichtte Albanië onder de druk.

Bekijk het filmpje van Patagonia over de unieke Vjosa rivier:

Je mond valt open

Weekend Knack belde Arben van Liria op om te vragen hoe hij de Vjosa zou omschrijven. “De natuur daar doet gewoon je mond openvallen. Op sommige plaatsen is de rivier tot twee kilometer breed en wordt ze omzoomt door groene heuvels, zover het oog reikt. Niet te evenaren!

Nu de erkenning als Nationaal Park er is, heeft de overheid plannen met het gebied. Wellicht wordt het een echte toeristische trekpleister, misschien wel met toegangsgeld om het economische verlies toch wat te compenseren. Maar dat het de moeite is, dat is zeker. En dat Albanië nu nog relatief ongerept te bezoeken valt, dat ook! Maar het toerisme neemt spectaculair toe, dus ‘t is nu echt wel het moment om te gaan!

Hoogtepunt van elke Albanië reis

De Vjosa rivier verdient het om een tussenstop en hoogtepunt te zijn op elke rondreis door Albanië. Permet is een tof stadje dat de perfecte uitvalsbasis vormt om de rivier te ontdekken: raften, fietsen en wandelen. Ook met Liria beleef je de Vjosa rivier ten volle!

 

Weekend Knack interviewt Liria

Naar aanleiding van deze opmerkelijke overwinning in het voordeel van natuurpracht, interviewde Weekend Knack dé Albanië-kenner van België (haha, maar eigenlijk wel echt waar), en dat is onze Arben Molla – door onze reizigers ook wel de wandelende encyclopedie genoemd.

Hier een foto van het artikel:

 

Reis jij ook graag mee naar Albanië?

Op al onze actieve cultuurrondreizen is de Vjosa rivier een vaste stop. Daarnaast ontdek je alle Unesco-sites van het land, de culinaire geneugten die Albanië te bieden heeft en de gastvrijheid in viersterrenhotels. Gids Arben is uiteraard van de partij.

Schrijf hier in