Image Alt
Liria's

Het zuiden van Albanië op z’n best

Het zuiden van Albanië op z’n best

/ per person
(0 Reviews)
De beste natuur en cultuur van zuidelijk Albanië

Deze groepsreis schenkt je een verfrissende cocktail van zuidelijk Albanië, met een snuifje Macedonië erbovenop. We trekken de bergen in om kloosters te bezoeken, we zwemmen in het prachtige decor van het Ohri meer, brengen een bezoekje aan buurland Macedonië, krijgen kookles, logeren in houten huisjes op een prachtige boerderij, vergapen ons aan UNESCO-erfgoed en smullen de hele tijd door onze buik rond met lokale gerechten van topkwaliteit. Deze reis biedt het beste, of zelfs het állerbeste van het Albanese Zuiden.

Tour plan

1

Dag 1 | Brussel – Tirana

Vertrekdag! Een vlucht van ongeveer drie uur brengt ons naar de Albanese hoofdstad. Nadat we onze bagage hebben geïnstalleerd in de comfortabele kamers van het driesterrenhotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. Wie wil, duikt het Nationaal museum in. ’s Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag. Overnachting in Tirana (Hotel Austria 4*, Hotel Millennium 3*, Blloku Hotel 3* of  Hotel Te stella 4*)
2

Dag 2 | Aan de oevers van het Ohri meer

Na het ontbijt gidst Arben ons doorheen historisch Tirana. We kunnen honderduit vragen stellen over het leven onder het communisme. Na een heerlijke lunch vertrekken we voor een lange rit naar het stadje Pogradec aan de oevers van het adembenemend mooie Ohri meer, dat de grens met Macedonië vormt. We stoppen onderweg om te lunchen en even de benen te strekken in Elbasan. Onze eindbestemming is het Driloni National Park, dat vroeger exclusief toegankelijk was voor de dictator. We maken er een mooie wandeling voor we ons aan tafel zetten voor een lekker diner. Liria raadt aan om hier te proeven van de Korani, een unieke vissoort die alleen hier in het meer voorkomt.  Ons hotel is trouwens prachtig gelegen in het Nationaal Park en aan de oever van het meer. Overnachting in Driloni Nationaal Park (Hotel Pogradeci 2)
3

Dag 3 | Klooster in Macedonië, slapen in een bergdorp

Na het ontbijt gaan we op bezoek in buurland Macedonië. Langs de andere kant van het Ohri meer ligt namelijk het prachtige Sveti Naum klooster. Dit orthodoxe klooster is een bedevaartplaats voor veel Macedoniërs en Bulgaren en staat daar al sinds het jaar 905. In 1925 gaf de Albanese koning Zog dit stukje Albanees grondgebied cadeau aan de Joegoslaven als teken van goede wil. Na ons blitzbezoek aan Macedonië, zetten we koers naar Korçë, een belangrijke stad in het Zuidoosten van Albanië. Daar genieten we van een heerlijke lunch en brengen er een ontspannen namiddag door. We verkennen de gezellige straatjes en winkeltjes in het stadscentrum. In de late namiddag vertrekken we naar het prachtige bergstadje Voskopojë. Kan je je voorstellen dat dit ooit, na Istanbul, de grootste en belangrijkste stad van de Balkan was? Overnachting in Voskopojë (Vila Falo)
4

Dag 4 | We beleven de bergen

Vandaag verkennen we de wijde omgeving van Voskopojë en gaan we op zoek naar sporen uit een rijk verleden. Oude kloosters en vergane gebouwen herinneren aan het ooit grote belang van deze plek. We genieten ook van de natuur en ademen de gezonde berglucht met volle teugen in. ’s Avonds vallen we in slaap als rozen van zoveel pracht. Overnachting in Voskopojë (Vila Falo)
5

Dag 5 | Unieke kookworkshop en houten huisjes

Na het ontbijt zeggen we het mooie Voskopojë vaarwel en trekken al meteen een ander avontuur tegemoet. In het midden van de bergen en de natuur wacht de Albanese gastvrouw van Sofra Kolonjare ons op. Speciaal voor ons, de reizigers van Liria, heeft ze een kookworkshop voorzien. Ze leert ons enkele geheimen van de traditionele Albanese keuken. ’s Middags smullen we al dat lekkers natuurlijk op. Na de middag zetten we koers naar Farma Sotira, een prachtige boerderij waar we vannacht in houten huisjes logeren. Wie wil, kan hier zwemmen in de zwemvijver, paardrijden of wandelen in de bergen of langs de rivier. Ons gastgezin verwent onze smaakpapillen nog maar eens met alles wat de Albanese keuken te bieden heeft. Overnachting in Erseke: Ecotoerisme boerderij Farma Sotira 
6

Dag 6 | Bloemenstad versus stad van steen

We gaan vandaag naar Gjirokastër, de stad die door UNESCO als beschermd erfgoed werd geklasseerd. Onderweg maken we een tussenstop in Përmet, een stadje dat ingeklemd ligt tussen het gebergte en de rivier. Omwille van het bloemrijke landschap, wordt Përmet ook wel eens de bloemenstad genoemd. Veel lokale specialiteiten zoals confituur, wijn en raki worden hier vervaardigd. Voor de lunch staat bij ons een tafel gedekt in een fijn familierestaurant met prachtig terras in Gjirokastër. Als geen ander weet dit gezin de heerlijke smaken van de Albanese keuken op tafel te toveren. Gerechtje na gerechtje verschijnt op tafel en het enige wat je hoeft te doen is proeven, smaken en smullen. Vergeet ook niet om een stukje heerlijke baklava te bestellen. De pure smaak van dit gebakje valt in niets te vergelijken met de stroperige zoetheid die je vaak bij ons proeft. Na het eten zijn onze batterijen weer opgeladen en hebben we zin gekregen om de stad te verkennen. We wandelen de heuvel op, naar het kasteel van Gjirokastër, en laten ons verdwalen daarna in de kleine smalle steile straatjes van deze ‘Stad van Steen’, waar de daken overal bedekt zijn met leistenen. Overnachting in Gjirokastër: Hotel Kalemi.
7

Dag 7 | Archeologie, de zee en het blauwe oog

Na het ontbijt maken we ons klaar om Butrint te gaan bezoeken: een uitgestrekte archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Hier was ooit een belangrijke Romeinse vesting, en tot op vandaag kan je de muren van de verschillende huisjes, winkels en tempels zien. Enkele goed bewaarde mozaïeken maken Butrint extra speciaal. Het is er tegelijk ook puur genieten van de natuur en het panorama. Ook Butrint staat op het werelderfgoedlijstje van UNESCO. We lunchen in het centrum van de levendige badstad Sarandë. Voor we naar Gjirokastër terugkeren moeten we eerst even halt houden bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. Terwijl de waterjuffers je om de oren zoemen, kan je je ogen de kost geven aan zoveel natuurpracht. Deze plek was vroeger een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. En voor de fotografieliefhebbers onder ons: het is een uitdaging om dit fenomeen op de gevoelige plaat vast te leggen. Overnachting in Gjirokastër: Hotel Kalemi.
8

Dag 8 | De stad met 1000 ramen

Na een stevig ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Gjirokastër naar Berat: nog zo’n stad die terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een figurant in een film uit de vorige eeuw. We bezoeken het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond is. We schuiven voor de lunch onze voeten onder tafel bij een authentiek restaurantje middenin het kasteeldorp en genieten er alweer van een heerlijke traditionele maaltijd. Na de middag kan je het stadje verder verkennen of een bezoek brengen aan het museum Onufri. Overnachting in Berat (Hotel Klea 4* of Hotel Antipatrea 4*)
9

Dag 9 | Tirana en haar communistisch verleden

Na het ontbijt zetten we koers naar hoofdstad Tirana. Een tussenstop in Durrës geeft ons de kans om een Romeins amfitheater te bezoeken en het gloednieuwe archeologisch museum. Voor de lunch staat er een tafel voor ons gedekt op het uiterste puntje van de pier. Je waant je even op een luxeschip. Eenmaal in Tirana bezichtigen we het historisch centrum van Tirana. We maken een lange wandeling rond de Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij mochten binnengaan. De gids geeft je graag tekst, uitleg en een antwoord op al je vragen over het leven onder het communistisch bewind. Overnachting in Tirana (Hotel Austria 4*, Hotel Millennium 3*, Blloku Hotel 3* of  Hotel Te stella 4*)
10

Dag 10 | Tirana – Brussel

Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids. Tot weerziens, Albanië!
Hoogseizoen en laagseizoen
Het laagseizoen: alle data vóór 15 juni en ná 15 september. Het hoogseizoen: alle data tussen 15 juni en 15 september.
Dit krijg je voor de kostprijs
Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea en bezienswaardigheden
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €25 per nacht.  
We genieten nog steeds na van onze reis door zuidelijk Albanië. De kennis van Arben over de geschiedenis is indrukwekkend. Dankzij zijn contacten kregen we toegang tot verborgen parels. Ook het contact met de lokale bevolking is onvergetelijk. Zoiets kan je niet plannen, en toch zijn net dat de momenten die je bijblijven en je een warm gevoel bezorgen. Dit (en de wandelreis door de Albanese Alpen vorig jaar) was één van de beste reizen die we ooit hebben gedaan.

Michel en Claire, deelnemers rondreis door zuidelijk Albanië 2018