Liria Travel

Achter de schermen: maak kennis met Arben en Alketa

In het stukje Over Liria lees je al een beetje wie we zijn en waarom we Liria Reizen opgestart hebben. Maar wie zijn wij, Alketa en Arben? We vertellen jullie graag iets meer over onszelf :).

 

Jong zijn in Albanië

We zijn geboren en getogen in communistisch Albanië. We gingen er naar school, studeerden allebei Albanese taal- en letterkunde en werden intussen verliefd (ja, op elkaar, haha).

Nadat we afstudeerden, trouwden we en startten een gezin, deden we onze eerste werkervaring op en kregen we een eerste kindje, onze oudste dochter. Intussen was Albanië woelig, héél woelig. We moesten ons vertrouwde leven er achterlaten en naar een vreemd land verhuizen. Het werd België, en we kwamen in Gent terecht.

Vandaag ademen we al 22 jaar lang Belgische lucht in. We kregen kort na onze aankomst nog twee kinderen en hebben nu dus drie levendige studenten in huis. We spreken intussen vlotjes Nederlands en kennen de Vlaamse cultuur door en door. We deden allebei werkervaring op en maakten nieuwe vrienden. Het was soms hard en we moesten vaak doorbijten, maar nu voelen we ons als een connectie, een brug tussen twee landen, talen, culturen. Wat een verrijking, wat een meerwaarde!

Een brug tussen twee culturen

We kunnen heel veel vertellen over het Albanië van toen en de verschillen met hoe het er nu is. Over onze jeugd, over hoe het was om op te groeien onder het communistische bewind van Enver Hoxha, over hoe we naar school gingen in een communistisch schooluniform (met bijhorende rode sjaal uiteraard),… Ook kunnen we je veel vertellen over de geschiedenis van het land, over wat mocht en wat niet, over … de laatste onbekende telg van Europa. Het pure Albanië: haast onaangeroerd, met veel liefde voor de natuur, cultuur en absoluut voor lekker eten. Met een super vriendelijke en ongezien gastvrije bevolking.

Wanneer we met reizigers onderweg zijn, kunnen we jullie vragen voor de bewoners vertalen, zodat jullie een echt gesprek kunnen voeren met locals. Opnieuw voelen we ons een brug tussen twee talen en culturen. De twee culturen waar we met veel liefde deel van uitmaken. Zo zie het échte Albanië.

Hopelijk tot binnenkort!

Arben en Alketa Molla

PS: Wist je dat Molla in het Nederlands appel betekent?