Image Alt
Liria's

Wandelreis in de Albanese Alpen

Wandelreis in de Albanese Alpen

/ per person
(0 Reviews)
Op bergvakantie in Albanië: massieve bergen, een trots en onafhankelijk bergvolk & heerlijke streekproducten.

Deze reis neemt je mee naar de machtige bergen van Albanië. Het ene moment staan we versteld van hoe de kracht van een stroom bergwater massieve rotsen kon uitslijten tot het schitterend ruwe landschap van vandaag. Het volgende moment proeven we authentieke gerechten met de zuiverste lokale ingrediënten. We maken ook kennis met de bijzondere geschiedenis en tradities van het bergvolk. Bij een bezoek aan een schuiltoren en ontmoeten er de neef van wie de toren ooit liet bouwen. Hij is uitgedost in de traditionele kleding van het bergvolk en vertelt ons over bloedwraak en het fenomeen van de Albanese maagden. Dit is een reis waar we bovenal onze ogen de kost geven en genieten van één van de mooiste reisbestemmingen van de Balkan: de Albanese Alpen.

  • Deelnemers kunnen (indien gewenst) deze reis inkorten en na dag 8 of dag 10 terugreizen. Luchthavenvervoer wordt dan voorzien.
  • Maximum 16 deelnemers (omwille van de bergtocht met ezels en de gastverblijven bij de lokale bergbevolking)
  • Wandelniveau: pittig!

Tour plan

1

Dag 1 | Kennismaking met Albanië

Na een rechtstreekse vlucht van ongeveer 3 uur landen we in de Albanese hoofdstad Tirana. En we mogen meteen proeven, letterlijk, van Albanië: er staat een tafel voor ons gedekt in een fantastisch restaurant, op een uur rijden van Tirana. Het restaurantje staat bekend om z’n heerlijke authentieke gerechten, het is er genieten van traditionele slow-food, klaargemaakt met biologische streekingrediënten. Tijdens het eten leren we elkaar beter kennen. Overnachting in Shkodër Gardenland Resort 4*,   Hotel Rozafa 4*,  Rose Garden Hotel 3*
2

Dag 2 | De bergen wachten

Na een verkwikkende nachtrust en een lekker ontbijt zijn we er klaar voor: we vertrekken naar de bergen! We maken een stop bij de Ura e Mesit, een brug met 13 bogen die dateert uit de 18de eeuw. De brug markeert het begin van de bergen in Albanië. In het plaatsje Prekal houden we halt voor een lunch in een prachtig bergpanorama van meertjes, natuur en gigantische rotsen die de aanzet van het gebergte vormen. Daarna rijden we verder naar Koman, waar we een wandeling maken om het dorp te verkennen. We blijven er deze avond slapen bij een Albanese familie. Overnachting bij locals in Koman
3

Dag 3 | Unieke boottocht en prachtige vallei

Op het programma van vandaag staat een boottocht die door de Bradt reisgids ‘One of the Great Boat Trips of the World’ genoemd wordt. Volledig terecht, want de 2,5 uur durende trip Van Koman naar Valbonë verveelt geen seconde: we glijden over het kristalheldere water tussen adembenemend mooie rotsen en bergen. In Valbonë genieten we van een heerlijke lunch en proeven we heerlijk fris en zuiver water. We maken een wandeling in de gigantisch uitgestrekte vallei en slapen ’s avonds voor het eerst echt in de bergen. Overnachting in een guesthouse in Valbonë
4

Dag 4 | Een onvergetelijke dagtocht met ezels

Na het ontbijt zetten we ons schrap voor de langste wandeling van de reis. Zes uur stappen we aan een matig tempo deze legendarische tocht van Valbonë naar het Theth Nationaal Park. Muilezeltjes stappen met ons mee en dragen onze bagage en picknick. En onze inspanning wordt beloond: de hele dag wanen we ons nietig en staan we vol bewondering voor zo veel natuurpracht. We wandelen tussen de machtige bergen, de ongerepte natuur, bergriviertjes en bossen. Dit is een nauwelijks bevolkt gebied, waar natuurelementen het landschap vormden. ’s Avonds staat onze tafel gedekt in Theth, waar we nog even napraten voor we ons bed opzoeken en welverdiend slapen als rozen. Deze staptocht is vrij pittig. Voorzie stevige schoenen die voldoende steun bieden. Overnachting in Theth (Villa Gjecaj of Guesthouse Pashko)
5

Dag 5 | Bloedwraak en traditionele wetten

Nadat we heerlijk uitslapen en ontbijten, bezoeken we Kulla e ngujimit, een traditionele schuiltoren waar mannen destijds jarenlang onderdoken, uit vrees voor bloedwraak. Over de Albanese bloedwraak en over de Kanun, een grondwet die in de 15de eeuw werd vastgelegd, bestaan heel wat mythen en misvattingen, dus dit is hét moment om de echte feiten te ontdekken tijdens een wandeltocht door het bergdorp. ‘s Namiddags bezoeken we verderop de Ujevara e Gjeçajve, een waterval van 25 meter hoog. Overnachting in Theth (Villa Gjecaj of Guesthouse Pashko)
6

Dag 6 | Natuurfenomenen

Vandaag bewonderen we de Grunas Canyon, een uitgestrekt ravijn van 60 meter diep, gevuld met het kristalheldere, ijskoude water van de Theth-rivier. Na een stevige picknick vertrekken we naar het blauwe oog van de Albanese Alpen. Een helderblauw meer middenin de bergen. Wij eten een laatste keer in Theth en praten na over alle wandeltochten, natuurfenomenen, gastvrije ontmoetingen en de boeiende geschiedenis van de Albanese bergbewoners. Overnachting in Theth (Villa Gjecaj of Guesthouse Pashko)
7

Dag 7 | De zuiverste lucht van Albanië

Van de ene schoonheid naar de andere. Vandaag vertrekken we naar Vermosh. We nemen ruimschoots de tijd om daar via een prachtige route doorheen de bergen te geraken. Onder maken we tal van stops om het prachtige landschap te bewonderen, foto’s te maken, te lunchen op een idyllische plek en te wandelen langs de bergbeken. Overnachting in een guesthouse in Vermosh (Bujtina Lëpushë, Bujtina Tradita of Bujtina Gjergj Frani)
8

Dag 8 | In het hart van de Alpen

We zijn nu echt in het hart van de Alpen. Hier, in de Kelmendi regio, bevinden we ons in het bergachtige grensgebied tussen Albanië en Montenegro. We proeven er tijdens onze lunch onder andere de Mishavina-kaas, die al generaties lang authentiek geproduceerd wordt door de bewoners van deze streek. Een klein stukje op een snee versgebakken brood doet je al watertanden. In de namiddag verkennen we de omgeving van de Cemi-rivier in de Gerrle Canyon, een kloof van 1 km lang en 25 meter diep. Overnachting in een guesthouse in Vermosh (Bujtina Lëpushë, Bujtina Tradita of Bujtina Gjergj Frani)
9

Dag 9 | De vervloekte bergen

We ontwaken in Vermosh en trekken daarna de Maja e Trojanit of de Vervloekte Bergen in voor een stevige tocht: ‘slechts’ 15 kilometer, maar wel met een stijging van 1200m naar 2300m hoogte. De tocht is opnieuw adembenemend: prachtige natuur, bergbeken en rivieren, grotten en verlaten berghuisjes. ’s Middags picknicken we onderweg en in de namiddag zetten we de daling in: 900m lager ligt ons gasthuis in Lëpushë. Overnachting in Vermosh (Bujtina Lëpushë of Bujtina Tradita)
10

Dag 10 | Afscheid van de bergen & kennismaken met Shkodër

We rijden vandaag richting Shkodër.  Onderweg stoppen wij bij het stadje Koplik waar we opnieuw een heel ander panorama te zien krijgen: de bergen laten we achter ons, de vlakte begint. In Shkodër, waar we kennis maken met de levendige studentenstad. We kuieren door de voetgangerszone en genieten van een heerlijk avondmaal. waar we kennis maken met de levendige studentenstad. We kuieren door de voetgangerszone en genieten van een heerlijk avondmaal. Overnachting in Shkodër (Hotel  Rozafa 4*Gardenland Resort 4* of Rose Garden Hotel 3*)
11

Dag 11 | Ontspannen of fietsen

Na het lekkere ontbijt vertrekken we naar het prachtige Zogaj, een gehucht aan het meer van Shkodër. Heb je zin om dit stuk van 5 kilometer te fietsen? Dat kan! Voor de anderen staat de auto klaar. We bewonderen het prachtige meer, met de bergen als ver decor. Voor de lunch reserveerden we een tafel bij de waterkant. We kunnen de vissen zien zwemmen terwijl we genieten van spijs en drank. ’s Namiddags bezoeken we het legendarische Rozafa kasteel. De gids vertelt er over het tragische lot van Rozafa, aan wie het kasteel z’n naam ontleent. Het panorama vanop de kasteelmuren is andermaal verbluffend. Overnachting in Shkodër (Hotel Rozafa 4*, Gardenland Resort 4* of Hotel Rose Garden 3*)
12

Dag 12 | Tirana verkennen

We rijden naar Tirana, de laatste stop van de reis. De gids toont je het stadscentrum en vertelt over de geschiedenis van Albanië. Na de lunch kan je genieten van een vrije namiddag. Vraag zeker advies aan de gids: hij kan je enkele boeiende musea en bezienswaardigheden aanraden. Afspraak in het restaurant voor een laatste diner in Albanië. We halen herinneringen op aan de reis en delen onze reiservaringen. Overnachting in Tirana  (Hotel Austria 4* , Blloku Hotel 3* of  Hotel Te stella 4*)
13

Dag 13 | Tirana – Brussel

Na een heerlijk ontbijt en nog een laatste korte wandeling in de hoofdstad is het tijd om afscheid te nemen van dit verrassend prachtige en veelzijdige land. Een rechtstreekse vlucht zet je na ongeveer 3 uur vliegen weer met beide voeten op Belgische bodem. Tot ziens, Albanië! Overnachting in je eigen Belgische bedje     OPGELET! Het reisprogramma van de eerste en de laatste dag kan aangepast worden, afhankelijk van de vluchturen van TUIfly.
Hoogseizoen en laagseizoen
Het laagseizoen: alle data vóór 15 juni en ná 15 september. Het hoogseizoen: alle data tussen 15 juni en 15 september.
Dit krijg je voor de kostprijs
Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea en bezienswaardigheden
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €20 per nacht.
Liria Travel biedt met de wandelreis een fysieke en mentale zuurstofkuur in een adembenemend en rustgevend decor in het uiterste noorden van Albanië. Arben en Alketa zorgen voor een perfect aansluitende begeleiding en een simultane vertaling, indien nodig. Een win-win-winsituatie dus. Ik kan Liria Travel dan ook met stip aanbevelen voor reizen naar Albanië!

Sandra, deelneemster wandelreis Albanese Alpen, 2017

Lees het hele verhaal van Sandra    
Onze eerste kennismaking met Albanië en zijn bevolking was een voltreffer. Omgeving, landschappen, ruige bergen, … het was voor ons genieten. De wandeltochten waren inspannend maar bezorgden ons een aangenaam relaxed gevoel.  De ontvangst in onze (gast)verblijven en het contact met de mensen was hartelijk en warm. We zullen ons verblijf bij locals in Koman zeker niet vergeten, zo’n warm gevoel dat die man je gaf.  Alles werd gedaan met de glimlach.

Michel en Claire, deelnemers wandelreis Albanese Alpen, 2017

Lees het hele verhaal van Michel en Claire