Liria Travel

Gjirokastër: mysterieuze stad, beschermd door UNESCO

Gjirokastër is UNESCO werelderfgoed sinds 2005. De stad ligt in het zuiden van Albanië, aan de grens met Griekenland. Je ziet er invloeden van verschillende culturen: gewoonten van de Griekse buren en erfenissen uit de Turkse bezetting. En tegelijk is de stad op en top Albanees. De stad kleeft als het ware tegen een bergflank. De daken zijn gemaakt van grijze leien, waardoor de stad een uitgroeiing lijkt van het gebergte. Gjirokastër wordt daarom ook wel eens de stad van steen genoemd.

Zwarte weduwen en beroemde inwoners

Opvallend, en meer dan in andere steden, zie je op straat heel veel oude vrouwtjes rondlopen, gehuld in zwarte kleding. De Albanese auteur Ismail Kadare omschrijft ze zo: “De dood is ze vergeten… Toen we klein waren, waren ze al oud, en nu zijn ze nog altijd oud. Het is iets mysterieus: moeders, grootmoeders, overgrootmoeders.

Gjirokastër is een stad met een rijke geschiedenis. Het is de geboortestad van Enver Hoxha -dat spreek je uit als Hodzja-, de beruchte Albanese communistische dictator. Ook Ismail Kadar zag er in 1936 het levenslicht, hij is een van de bekendste Albanese auteurs.

Verdwalen in oude straatjes

Het kasteel van Gjirokastër bereik je na een stevige klim door de mooie kasseistraatjes van de eerste stadswijken. Je kan onderweg uitrusten op één van de prachtige kleine pleintjes en er vallen heel wat Ottomaanse invloeden te bewonderen. Wees niet verbaasd als inwoners je tijdens je wandeling bij hen thuis uitnodigen om iets te drinken of eten, ze doen dit niet omdat ze iets van je willen, maar omdat vrijgevigheid en gastvrijheid er bij hen ingebakken zit.

Verspreid in de stad vind je tientallen gezellige terrasjes, waar je gezellig een glas kan drinken bij een prachtig uitzicht. Al maak je het beter niet té gezellig… Auteur Kadare waarschuwt de dronkenman die in Gjirokastër de weg naar huis probeert te vinden. Door de steile opbouw van de stad, beland je bij een val letterlijk op de leistenen daken van de volgende straat.

Hoogstaande keuken

Het kasteelgebouw deed vroeger dienst als gevangenis. Vandaag staan er tal van wapens tentoongesteld die gebruikt werden tijdens de eerste en tweede wereldoorlog. Het kasteel staat op het hoogste punt van de stad en biedt een adembenemend panorama.

Honger gekregen na je wandeling? Geen probleem. Enkele verborgen parels in deze stad bieden heerlijke Albanese gerechten aan, allemaal vers klaargemaakt, met ingrediënten die de dag zelf geplukt en geoogst zijn. Smullen en genieten met zicht op de bergflanken: dit is vakantie!

Liria bezoekt Gjirokastër tijdens de Cultuurrondreis en de reis ‘Het zuiden van Albanië op z’n best‘.