Liria Travel

Zicht over Shkoder vanuit kasteel Foto: Unsplash

Daarom wil je Shkodër bezoeken

Op nog geen 30 kilometer van de azuurblauwe zee en maar 7 km van de adembenemende Albanese bergen vind je de stad Shkodër, of Shkodra.

We nemen je mee op stap door deze levendige studentenstad. Je kan er moeiteloos een citytrip maken, maar de stad vormt ook de perfecte uitvalsbasis voor je reis door Albanië.

De voetgangerszone vormt het kloppend hart van de stad: op de terrasjes kan je ’s ochtends wakker worden met een straffe Albanese koffie en een ontbijtje. De passanten geven je een goed beeld van de stadsbewoners. De verschillende generaties houden elkaar alert en jong: spelende kinderen, haastige ouders, zeurende omaatjes, ambitieuze studenten, bejaarde dominospelers. Ze passeren allemaal de revue.

 

Vis zoals je hem nog nooit hebt gegeten

’s Middags moet je absoluut zorgen dat je bij het meer van Shkodër bent en een plekje verovert op een terras met uitzicht op het meer. Je kan er immers de lekkerste karper van de Balkan proeven, vers gevangen en klaargemaakt volgens traditioneel recept. Hoe vaak je dit recept thuis ook probeert, het is moeilijk om de authentieke smaak, en vooral de unieke setting, te evenaren.

Een adembenemend uitzicht heb je in Shkodër zowat overal. Maar het panorama op het Rozafakasteel wint het van alle andere. De bergen lijken hier de lucht te raken. Een magisch gevoel om op dit meer dan 2400 jaar oude gebouw te staan en het ontroerende verhaal te horen dat achter het kasteel schuil gaat.

 

Shkodër ontdekken

De inwoners van Shkodër staan overal in Albanië bekend voor hun humor, hun liefde voor cultuur en hun kunstenaarshart. Ook de prachtige natuur rond de stad is geliefd in het hele land. Je kan op verschillende manieren Shkodër en omgeving ontdekken: een georganiseerde fietstocht, een wandeling langs het meer (overigens het grootste meer in de Balkan), een workshop volgen over muziek en dans, deelnemen aan culinaire workshops waar je verse byrek leert maken bij mensen thuis, of waar je de imposante Albanese taarten kan proeven. De gastvrijheid van de mensen zal je hoe dan ook aangenaam verrassen.

Met Liria ontdek je Shkodër ten volle: zowel tijdens de Cultuurrondreis, de fietsvakantie als de Reis door de Albanese Alpen bezoeken we deze fijne stad.