Liria Travel

Studiereis naar Albanië – een onvergetelijke ervaring

Een studiereis naar Albanië? Deze studenten deden het!

Een groep tweedejaarsstudenten toerisme- en recreatiemanagement van Howest en studenten bedrijfsmanagement van Hogent reisden in maart 2022 samen naar Albanië om er met Albanese studenten aan een studie-opdracht te werken.

Het samenwerkingsproject kreeg de naam WOW Albania en was in vele opzichten uniek: nooit eerder werkten Belgische scholen samen met Albanese. En nooit eerder gingen Belgische hogeschoolstudenten op studiereis naar Albanië.

We gingen langs bij Eliza Bruneel, docent aan Howest en coördinator van WOW Albania. Want hoe hebben docenten en studenten deze studietrip naar Albanië ervaren?

 

Wat is WOW Albania precies?

Eliza Bruneel: “WOW staat voor Window on the world. Het project heeft als doel om interculturele samenwerkingen op te zetten. We zijn in dat kader jaren naar Berlijn getrokken, waar dan ook studenten uit Scandinavië, Spanje en heel wat andere Europese landen aanwezig waren.

Na al die jaren Berlijn gingen we op zoek naar een bestemming die nog intercultureler was, een studiereis waar contact met de bevolking centraal kon staan. Tegelijk moest het een bestemming zijn die je niet zo snel zelf bereist – want de meeste van onze studenten zijn verwend op dat vlak. Ze hebben de meeste Europese trekpleisters al gezien.

Albanië voldoet aan al deze criteria. Het is een land dat bij jongeren niet meteen op de bucketlijst staat. Tegelijk vonden we het veilig dat Albanië relatief bereikbaar is. Stel dat er een lockdown is, dan kunnen we desnoods vlot over land terug naar België reizen. Ook dat heeft meegespeeld in de beslissing.”

 

Albanië werd dus de bestemming van de studiereis. Hoe pakten jullie het praktisch aan?

Eliza Bruneel: “Toen de knoop doorgehakt was dat onze bestemming Albanië ging worden, wisten we dat we een specialist nodig hadden om dit project waar te maken. Wij hadden zelf geen enkel contact in Albanië.

We hebben toen drie reisbureaus een offerte en programma gevraagd. Liria Travel sprong daar overduidelijk uit. Vooral omdat Arben van Liria de taal spreekt en daar zelf geboren is. Hij heeft er een ongelooflijk netwerk en wist dat de universiteit van Shkodër een opleiding toerisme aanbiedt: een perfecte match!

Hij regelde alles wat we in ons hoofd hadden, zorgde ervoor dat we het schoolproject konden uitvoeren en zette de samenwerking met de unief van Shkodër in stelling. En dat heeft hem veel tijd gekost, want anders dan bij ons moet je in Albanië praten, véél praten, om iets te beklinken. Als we dit alleen hadden geprobeerd, zou dat nooit gelukt zijn. Zonder Arben als fixer zouden we verloren zijn. (lacht)

Het nieuws dat er Belgische studenten aan het werk waren, verspreidde zich via Arbens netwerk als een lopend vuurtje, waardoor zowel de burgemeester als de nationale televisie naar ons komen kijken zijn. Een grappig extraatje qua beleving van het land.

Een ander voordeel aan een gids als Arben: we konden allerlei vragen stellen, ook over gevoelige zaken. We zagen bijvoorbeeld een sloppenwijk met Roma bevolking en kregen toen een correcte uitleg van hoe de verhoudingen zitten in de samenleving. Met een klassiek Belgisch reisbureau kom je daar waarschijnlijk niet eens langs, terwijl we nu een pak interessante achtergrondinfo opdeden. Ook over het communisme, waar Arben zelf in opgroeide. Nu snappen we goed waarom Albanië vandaag in de situatie zit waarin het zit. Super verrijkend!”

 

Welke opdracht kregen de studenten, en hoe verliep de samenwerking tussen Howest, Hogent en de universiteit van Shkodër precies?

Eliza Bruneel: “De studenten werden opgedeeld in groepjes met telkens enkele Howest-studenten toerisme, enkele Hogent-studenten bedrijfsmanagement en enkele Albanese studenten toerisme.

Elke groep had de opdracht om een klein toeristisch bedrijf op te starten, mét een verdienmodel dat een meerwaarde had voor de lokale community. Het bedrijf moest ook al één concreet product aanbieden in de vorm van een thematische tour in of om de studentenstad Shkodër. Een groep koos bijvoorbeeld voor een gastronomische tour. Een andere groep creëerde een gezinswandeling met een opdrachtenboekje voor kinderen. En nog een groep had een thematoer rond het communisme.

Vanaf half februari werkten ze zes weken lang virtueel samen via Teams om alles voor te bereiden. In maart reisden we daarheen om in de praktijk te verfijnen en om te ontdekken welke obstakels er nog op hun pad lagen. Ze kregen meteen de les dat het essentieel is om een toeristische plek ter plaatse uit te testen vooraleer je er reizigers mee naartoe neemt. (lacht).

We konden mooi de wisselwerking zien tussen de talenten van de studenten toerisme en bedrijfsmanagement. Daarnaast was de lokale kennis en de taal van de lokale studenten cruciaal in het welslagen van de opdracht. De studenten werden niet alleen beoordeeld op hun eindproduct, maar het werkproces op zich was voor ons het allerbelangrijkste.”

 

Hoe ervaarden jullie, docenten en studenten, de studiereis naar Albanië?

Eliza Bruneel: “Doordat we naar Albanië zijn gegaan met een schoolopdracht, en niet puur als reiziger, kregen we de kans om vier dagen als student of docent in de stad te leven. Zo leer je het echte Albanië kennen. Je snuift het dagelijkse leven op en zo leer je heel veel bij. Albanië is niet zo heel ver, maar toch krijg je er een andere kijk op de wereld.

Onze studenten waren enorm, enorm tevreden over de reis. Ze waren met heel andere verwachtingen vertrokken en hadden thuis de bezorgde waarschuwing meegekregen van “Let maar op, daar in het gevaarlijke land Albanië”.

En ook ik die dacht dat ik zonder vooroordelen vertrok, merkte toch dat ik aangenaam ben verrast. In Tirana voelden we ons bijvoorbeeld een stuk veiliger dan in Brussel.

We zijn volledig verkocht voor de grote charme van Albanië: de bergen, de natuur, heel lekker eten, de ongelooflijke gastvrijheid – ze willen er echt alles met je delen en je als gast in de watten leggen. We gaan volgend jaar zeker terug, opnieuw met 40 studenten.

Qua cultuurschok hebben we ook ons deel gehad – en dat was ook onze bedoeling. De armoede die we er zagen, zal ons zeker bijblijven. Maar ook het economische verschil heeft ons en de studenten doen stilstaan bij onze geprivilegieerde positie. Eerst waren onze studenten enthousiast over de betaalbare drankjes op café. Tot ze hoorden wat het maandloon van een gemiddelde jobstudent, en zelfs een gemiddelde docent bedraagt. Toen moesten ze toch even slikken. Want de nieuwste Nikes, een laptop of iPhone kosten daar wél net zoveel als in België.

Voor de Albanese studenten was de samenwerking dan weer een fikse motivatie om goed hun best te doen voor Engels. Ze merkten in de praktijk dat je buitenlandse toeristen niet te woord kan staan als je geen Engels kent. Ze hoorden ook hoe goed het Engels van hun Belgische leeftijdsgenoten was.

Met de docenten hadden wij meteen een fantastische klik. We zouden net zo goed vriendinnen kunnen zijn, vonden we. We kijken uit naar een volgende stap in de samenwerking. Het was een heel fijne ervaring die ik enorm zou aanraden.”

 

Ook een studiereis naar Albanië maken? Contacteer ons