Liria Travel

Proeven van Albanië: karper met pruimen (recept)

Heel graag willen we met jullie een heerlijk gerecht delen. Een vismaaltijd die al sinds jaar en dag klaargemaakt wordt in Shkodër.

Alles begint aan het meer van Shkodër, waar vissers dagelijks verse karpers vangen. In de omliggende restaurants kan je proeven van deze lekkernij, en elk gezin in Shkodër maakt dit regelmatig klaar. De foto’s bij dit recept zijn dan ook afkomstig uit de keukens van mijn nichten en vriendinnen. Het recept dat we je meegeven is een eigen interpretatie van de recepten die ze me doorstuurden, gecombineerd met de kennis die ik van mijn grootmoeder mee kreeg. Authentieker vind je dit gerecht echt niet.

Het originele recept van de karper van Shkodër

Ingrediënten

 • een karper van 3 à 4 kg (liefst een mannetje)
 • 3 middelgrote uien
 • 12 teentjes knoflook (volledig, dus niet snijden)
 • 6 gedroogde pruimen
 • 1 stuk Pistil (optioneel, zie verder voor info over dit ingrediënt)
 • een halve groene appel, geschild en in stukjes gesneden
 • zout en peper naar smaak
 • vier eetlepels azijn
 • twee theelepels suiker
 • twee verse tomaten zonder vel in kleine vierkante stukken gesneden
 • 1 theelepel tomatenpuree.
 • 3-4 lepels olijfolie
 • een halve liter water

Bereiding

Snij de karper in stukken, leg hem in de pan en voeg er de helft van de azijn bij. Zet de karper in een voorverwarmde oven van 180°C en laat sudderen tot de stukken vis wit worden. De azijn zorgt ervoor dat de vis zijn vorm en structuur behoudt.

Verwarm intussen in een wijde pan de olijfolie, de in kleine stukken gesneden ajuin, de volledige knoflooktenen, de pistil in kleine stukjes gesneden. Stoof enkele minuten tot alles een gelige kleur krijgt.

Voeg de pruimen, de tomaten, de tomatenpuree en wat water toe. Laat even sudderen. Voeg peper, zout en de halve groene appel toe.

Voeg opnieuw wat water en de rest van de azijn toe en strooi de suiker erbij. Laat het geheel een vijftal minuten samen pruttelen. Giet daarna de saus over de vis en laat 30-35 minuten in de oven garen op 180°C.

Serveertips op z’n Albanees

 • de kop van de karper is altijd voor de belangrijkste persoon van de tafel
 • serveer bij voorkeur met maïsbrood (zie foto), sla en een glas witte wijn
 • op restaurant krijg je er ook een waaier aan gegrilde groenten bij

Wat is Pistil?

Pistil is een Albanees ingrediënt waar geen Nederlandse benaming voor bestaat. Het was oorspronkelijk een manier om fruit te bewaren. In het oogstseizoen werd fruit (appel, perzik, abrikoos,…) gepureerd. Dit fruitmoes werd vervolgens op een bakplaat uitgesmeerd in de vorm van een vierkant en 24 uren in een oven op lage temperatuur gedroogd. Daarna werd de pistil opgerold tussen bakpapier. De geconcentreerde smaak werd aan allerlei gerechten toegevoegd, en komt dus ook vanzelfsprekend terug in bovenstaand karperrecept.

Smakelijk!