Liria Travel

Een vleugje Kosovo

Stadsgezicht van Prizren in Kosovo

Op bezoek in Kosovo: Prizren, de stad van de vele talen

Kosovo klinkt ons bekend in de oren. Eind jaren ’90 was het land niet uit het nieuws weg te denken omwille van de oorlog en de NAVO-bombardementen die er toen plaatsvonden. Nu, bijna twintig jaar later, en acht jaar na de onafhankelijkheid van het land, begint Kosovo stilaan te herleven. Tijdens de cultuurrondreis door Albanië, bezoeken we er de historische stad Prizren, die grotendeels gespaard bleef van de oorlog.

Onderweg kan je nog sporen zien van de oorlog, maar Prizren ligt erbij in de volle glorie van weleer. Het is één van de oudste steden in Kosovo en vormde in de middeleeuwen het belangrijkste knooppunt tussen de Albanese kustlijn en het Albanese binnenland. Op het hoogste punt van de stad staat een prachtig kasteel te pronken, het lijkt wel de kroon van de stad.

 

Veel religies, vele talen

De gezellige kasseistraatjes, de authentieke huizen, de kleine artisanale winkeltjes, de vele bruggen en waterlopen maken het een pittoreske en gezellige stad. Voor wie zich wil verdiepen in de religieuze beleving van de bewoners: het stadje telt maar liefst 28 moskeeën, 9 orthodoxe kerken en 5 katholieke kerken en kathedralen.

Je ziet in het sprookjesachtige Prizren heel wat invloeden van de Ottomaanse bezetting. En je hoort oudere mensen vaak nog Turks praten. Daarnaast spreekt de diverse bevolking ook nog tal van andere talen. De feestende jeugd geniet in de cafés tot in de vroege uurtjes van het leven. Elk jaar in augustus vindt precies hier het internationaal documentairefestival Dokufest plaats.

Zin gekregen om Prizren in Kosovo te ontdekken? Tijdens de Liria-cultuurrondreis brengen we de stad een bezoek en blijven we er een nachtje slapen.