Liria Travel

Tirana, de stad die nooit verveelt

Met haar meer dan 800.000 inwoners is de centraal gelegen hoofdstad Tirana veruit de grootste stad van Albanië. Levendig en kleurrijk vormt de eens troosteloze communistische stad vandaag het kloppend hart van het land. Tirana onderging een ware transformatie sinds Albanië in 1990 het communistische juk van zich afwierp.

Hippe boetieks, fancy clubs, gezellige voetgangerszones, onmetelijke verkeerschaos, Romeinse en Italiaanse architectuur, communistische muurschilderingen, in Tirana vind je het allemaal. Vervelen doet de stad dus nooit.

Picknicken op de berg, clubben in de ‘verboden zone’

Wie wil doen zoals de Albanese jeugd, maakt in het weekend een uitstap naar de Dajti berg, even buiten de stad. Je kan er rusten, picknicken en genieten van het machtige uitzicht over Tirana.

De communistische geschiedenis intrigeert veel bezoekers. Vandaar dat het Nationaal Museum speciale aandacht geeft aan foto’s die in die periode werden gemaakt. De museumgids beleefde zelf het communisme in Albanië. Hier kom je dus eindelijk echt te weten wat er allemaal gebeurde toen het land meer dan 50 jaar werd afgezonderd van de rest van de wereld.

Een wandeling door ‘Het blok’ voelt speciaal aan als je weet dat deze zone tijdens het regime verboden terrein was voor gewone mensen. In dit stadsdeeltje woonden de leiders van het Politbureau. Nu is het een upperclass-wijk waar je trendy bars, restaurants, clubs en café’s met gezellige terrassen vind.

Met Liria ontdek je Tirana:

Vragen? Zin in meer? Contacteer ons!