Liria Travel

Geschenktip: een boek van schrijver Ismail Kadare

Wat neem je mee als je naar Albanië gaat?

Je zin voor ontdekking én een boek van schrijver Ismail Kadare!

Reiziger Jan, die in 2018 met Liria meereisde, vertelde ons dat hij maar liefst 13 boeken van Kadare achter de kiezen had.

Maar wie is Ismail Kadare? Hij werd geboren in Gjirokastër in Albanië op 28 januari 1936 en wordt beschouwd als de allerbeste Albanese schrijver aller tijden. Hij is een veelbesproken mediafiguur met een nogal complexe persoonlijkheid. Hij studeerde literatuur in Moskou en woonde tot de jaren ’90 in Albanië. Hij was het ‘lievelingszoontje’ van de Communistische Partij, maar toen hij samen met zijn gezin naar Frankrijk vluchtte, nog vóór de val van het regime, werd het stil in Albanië. Het land was in shock. Hoe gaan we nu reageren? We gaan hém toch niet veroordelen als “trathtar”? Was dat een wake-up-call voor Albanese intellectuelen die al lang door hadden dat de situatie in Albanië niet meer houdbaar was?

 

Waar was jij toen Kadare naar Parijs vluchtte?

De Albanezen kunnen één voor één die vraag beantwoorden. Wij herinneren ons nog levendig dat we toen, samen met honderden andere studenten Taal & Literatuur net een bijeenkomst in Korçe bijwoonden en dat de leiders van het regime de toenmalige ‘jonge elite’ probeerden te overtuigen om kalm te blijven. Wij voelden allemaal dat er veranderingen op til waren. We konden het niet in woorden uitleggen, maar de vlucht van Kadare had ons een signaal gegeven. Op dat moment was Kadare niet langer een vijand van het communisme, maar werd er voor het eerst gezegd dat zijn vlucht de weg had vrijgemaakt voor een nieuw tijdperk voor alle Albanezen.

Wat maakt Kadare zo speciaal?

Natuurlijk: zijn boeken. Maar ook zijn persoonlijkheid, die een donker kantje heeft. Ben je van plan om naar Gjirokastër te gaan, de geboortestad van Kadare? Lees dan zeker Kroniek van een stenen stad. Wil je graag doorgronden wat het Albanese begrip Besa (een gegeven woord is heilig en onomkeerbaar) echt betekent? Lees dan Een breuk in april.

Veel van Kadares boeken zijn verfilmd in Albanië … en in het buitenland. De generaal van het dode leger is daar een voorbeeld van.

Kadare leefde de laatste 30 jaar van zijn leven afwisselend in Parijs en Tirana. De boeken die in het Frans zijn uitgegeven, kan je overal in Parijs vinden. Wil je zijn boeken in het Nederlands lezen, dan vind je je gading in het tweedehandsaanbod op bijvoorbeeld bol.com.

Een tweedehandsboek als kerstcadeau? En waarom niet? Een boek dat gelezen is, heeft geleefd en het verhaal kan je delen met anderen.

Fijne feestdagen!

Alketa