Liria Travel

28 november: Albanië viert feest!

Vandaag, op 28 november, is het overal groot feest in Albanië. De reden? 106 jaar geleden werd Albanië een onafhankelijk land, na maar liefst 500 jaar Turkse bezetting. Die dag was het Ismail Qemali die de Albanese vlag liet wapperen op het balkon van een huis in Vlorë.

Vlorë: een gouden combinatie

De hele regio van Vlorë ademt geschiedenis: je vindt er een schat aan historisch en cultureel erfgoed van bijzondere waarde. Heel wat bezoekers (zowel Albanezen als reizigers uit andere landen) zakken daarom ook naar de streek af. Of … zou dat eerder komen door het feit dat Vlorës kustgebied één van de mooiste van Albanië is (volgens ons dan toch). Denk aan: azuurblauw water in prachtige kleine baaien waar de locals al in april aan hun zwemseizoen beginnen? Ach, het zal wel de combinatie van beide factoren zijn die Vlorë zo geliefd maakt bij reizigers.

2000 uur zon per jaar

Wist je dat – in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen – het niet Spanje is dat het recordaantal zonnige uren per jaar heeft in de Middellandse Zeegebied? Vlorë breekt dit record met gemiddeld meer dan 2000 uur per jaar. Met dit klimaat is het dan ook niet verwonderlijk dat je hier volop wijngaarden, boomgaarden, olijfgaarden, citrusbomen en veel andere groenten en fruit vindt.

Allen daarheen :).

En voor de Albanezen: zalige hoogdag!

Foto’s: Azem Troqe