Liria Travel

Durrës: de havenstad van Albanië

Durrës is met haar 200.000 inwoners de tweede grootste stad van Albanië. De prachtige azuurblauwe kustlijn doet het misschien niet vermoeden, maar Durrës is een belangrijk maritiem transportknooppunt voor de hele Balkanregio. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Durrës de hoofdstad van Albanië.

In het spoor van de Romeinen

Albanië bulkt van geschiedenis. Niet alleen in Butrint, in het uiterste Zuiden van Albanië, vind je archeologische vondsten die teruggaan naar de Romeinse tijd. Ook hier in Durrës stap je recht het Romeinse rijk binnen. Het gloednieuwe archeologisch museum stelt een indrukwekkende collectie vondsten tentoon. Of breng een het goed bewaard gebleven amfitheater – het grootste van de Balkan – middenin de stad.

En dan is er de grote oude muur in Durrës, waar we tot op vandaag nog restanten van kunnen zien. Maar om dit verhaal te kunnen vertellen, nemen we je mee terug in de tijd…

Het was Epidamus die hier, in Durrës, de eerste stenen van de stad neerlegde. Zijn schoonzoon, Dyrrachium, begon met het bouwen van de haven. Gezien deze haven voor het hele land een cruciale rol zou gaan spelen, werd de stad naar Dyrrachium – Durrës voor de vrienden –  genoemd. De zoon van Durrës, de Romeinse keizer Anastasius, startte met de bouw van een enorme muur. En dat is de muur die we nog deels kunnen bewonderen in Durrës.

Vakantieplek voor partijbonzen

In de recentere geschiedenis was Durrës een favoriete bestemming voor het communistische bewind: business and pleasure alike. Geografisch heel goed gelegen en maar 30 kilometer van hoofdstad Tirana werd de stad strategisch ingezet voor meetings. De belangrijke regeringsleden kwamen hier ook met hun gezinnetjes genieten van zon, zee en strand.

Op citytrip naar Durrës

Durrës is een aanrader om te bezoeken. We zetten de stad dan ook op het programma van de cultuurrondreis. We bieden ook een citytrip aan naar Tirana, in combinatie met badstad Durrës. Bezoek het archeologisch museum, dwaal rond in het amfitheater, neem een duik in de zee, flaneer op de promenade, geniet van een koel drankje op één van de vele terrasjes en doe je tegoed aan een heerlijke portie seafood.

Parel aan de kust

In het tv-programma ‘Reizen Waes – Albanië’, bracht Tom Waes hartje zomer een kort bezoek aan Durrës. Bij het zien van de drukte op het strand vergeleek hij de stad met Blankenberge. En we geven Tom deels gelijk: in augustus is dit niet de meest ongerepte plaats om te bezoeken. Maar passeer je hier in het voorjaar of het najaar? Dan is het er absoluut zalig om te vertoeven en de batterijen op te laden. Zeg dat Liria het gezegd heeft ;)!

Durrës zelf ontdekken

Boek een citytrip en ontdek Tirana én Durrës.

Ga samen met je gezin of vriendengroep mee op onze culturele rondreis en beleef Durrës helemaal zelf.

Dit filmpje geeft alvast een goed sfeerbeeld van de bruisende kuststad. 🙂