Liria Travel

Dit moet je weten voor je naar Albanië reist

We krijgen als Albanië-specialisten heel wat vragen over reizen naar Albanië. Vooral praktische vragen rond geld wisselen, gewoonten, eten en het verkeer. Wij delen graag 12 handige tips die je helpen om je reis naar Albanië te helpen organiseren.

Albanië is een fantastisch land om te ontdekken. Op een oppervlakte iets kleiner dan België heb je een azuurblauwe kustlijn van honderden kilometers lang, een spectaculair bergmassief en een resem historisch erfgoed om u tegen te zeggen.

De gastvrijheid van de Albanezen en de gigantische hoeveelheden lekker eten die op de tafels verschijnen, zijn intussen geen geheim meer. Maar hier zijn dus de praktische tips die je goed van pas zullen komen tijdens je avontuur in Albanië.

Veel reisplezier!

Tip 1 – Maak een rondreis

Omdat Albanië relatief klein is, besluiten reizigers soms om vanuit één uitvalsbasis het land te gaan ontdekken. Maar door het reliëf en het wegennet van Albanië is dat eigenlijk geen goed plan. Maak beter een echte rondreis, met om de paar dagen een nieuwe overnachtingsplaats. Zo beperk je ellenlange autoritten en beleef je ten volle de sfeer van de verschillende locaties.

Tip 2 – Schakel lokale gidsen in

Plan je een avontuurlijkere reis? Dan bevelen we heel sterk aan om bij elke activiteit een lokale gids in te schakelen. Bergwandelingen, paardrijden, raften en duiken, het zijn activiteiten waar best onvoorspelbare factoren meespelen. Een professionele lokale gids kent de omgeving goed en zorgt ervoor dat je je onbezorgd kan uitleven.

Raften op de Vjosa Rivier vanuit Permet (foto: Abenteuer Albanien)

Tip 3 – Check de datum op je id-kaart

Wie naar Albanië reist, moet een identiteitskaart hebben die nog minimaal 3 maanden geldig is na de geplande terugkeerdatum. De controles daarop zijn behoorlijk streng. Een internationaal paspoort is ook geldig, maar zeker niet noodzakelijk voor Belgen om naar Albanië te reizen.

Tip 4 – Je vliegreis plannen

Vliegen vanuit België naar Albanië  is niet zo goedkoop. Wil je rechtstreeks vliegen, dan vlieg je met TUIfly vanuit Brussels Airport. Als je richting lowcost gaat, dan kan je vanuit Charleroi (ofte Brussels South 😅) met Wizz Air of Ryanair vliegen.

Als je het niet erg vindt om een tussenstop te maken, dan heb je meer en goedkopere opties. Je vlucht duurt 2 à 2,5 uur. Hoe je ook vliegt, als je de prijs wil drukken, raden we aan om zo vroeg mogelijk je tickets te boeken.

Tip 5 – Met de auto naar Albanië rijden

Vanuit Brussel naar Tirana in Albanië is het ongeveer 2.200 km rijden (via Kroatië). Of je rijdt 1.800 km naar Bari in Italië, waar je de nachtboot neemt naar Dürres.

Tip 6 – Met de auto in Albanië

Of je nu je eigen auto bestuurt of een huurauto, dit zijn enkele nuttige weetjes:

  • De brandstofprijzen zijn even hoog of soms hoger dan bij ons.
  • De meeste wegen zijn nieuw, maar er zijn weinig snelwegen. De reistijden lopen daarom sterk op, zeker ook door het bergachtige karakter van het land. Vandaar ook tip 1.
  • Er zijn vaak politiecontroles en er heerst zero tolerantie voor alcohol achter het stuur.
  • Overdag is het verplicht om de lichten van je wagen aan te houden. 💡
  • Wegmarkeringen worden niet altijd gerespecteerd, dus goed focussen op de weg is een must.

Tip 7 – Met het openbaar vervoer reizen in Albanië

Treinen zijn zo goed als onbestaand in Albanië. De bus is het openbaar vervoersmiddel bij uitstek. Check deze website voor alle dienstregelingen.

Tip 8 – Betalen en geld wisselen in Albanië

We bevelen aan om te betalen in de lokale munt: de Albanese lek (ALL). Geld wisselen is eenvoudig in Albanië. Er zijn overal wisselkantoren die de wisselkoers duidelijk communiceren.

Geld afhalen bij geldautomaten is ook mogelijk, maar hier zijn kosten aan verbonden (die kosten variëren per bank). De wisselkoers van de lek ten opzichte van de euro is onstabiel en kan soms zelfs met 10% variëren. Vandaar dat we in dit artikel geen cijfers zetten, anders moeten we dat dagelijks aanpassen 😅. Check bij een currency converter de meest recente wisselkoersen.

Tip 9 – Geef je in Albanië een fooi op restaurant? En mag je afbieden op de markt of in de winkel?

De gewoonte om fooien te geven verschilt sterk van land tot land. In Albanië wordt verwacht dat je een fooi geeft. Sommige restaurants verwerken de fooi (of het servicegeld) al in de rekening. Maar doorgaans is het hoffelijk om ongeveer 5% fooi te geven en naar boven af te ronden.

Ook de gewoonten rond afbieden verschillen van land tot land. Sommige reizigers denken dat ze zich vlotjes kunnen gedragen zoals op de Turkse markt of in de Marokkaanse souk. Niet dus, want in Albanië is afbieden echt niet de gewoonte en wordt dat niet zo sterk geapprecieerd.

Tip 10 – Eten en drinken: enkele vuistregels

De Albanese keuken is mediterraan, met veel olijfolie, fetakaas, rood vlees en verse vis, altijd aangevuld met seizoensgroenten en fruit. Je proeft er pure ingrediënten en geen al te spicy gerechten.

Je vindt in Albanië geen McDonald’s, maar er zijn genoeg fastfood-kiosken. Wil je zeker zijn van de goede kwaliteit van een restaurant? Ga dan binnen waar de lokale bevolking eet.

Flessenwater wordt sterk aanbevolen, hoewel kraanwater op veel plaatsen drinkbaar is, maar niet overal. Flessen vullen met water uit fonteinen en beken is zoals overal in de wereld niet veilig.

Koffie drinken ze in Albanië op z’n Italiaans: sterke espresso en lekkere cappuccino.

Albanië heeft goede wijnen, maar ze zijn niet goedkoop. Een fles wijn in een restaurant start bij ongeveer €15 en kan oplopen tot honderden euro.

Tip 11 – Wifi in Albanië?

Je zit in Albanië niet in de Europese Unie, dus roaming is hier duur. Koop een simkaart van een lokale provider (Vodafone of One). Die kost tussen de 20 en 30 euro en heeft genoeg data voor 3 tot 4 weken. Er is bijna overal goed internet en WiFi voorhanden.

Tip 12 – Check vooraf lokale festiviteiten en events

Het geeft een unieke toets aan je reis als je traditionele feesten of culturele activiteiten kan meepikken. De dienst toerisme van Albanië ontwikkelde daarom de app TEA (Tourism Events of Albania) waarbij je per regio alle activiteiten kan checken. Download bij Google Play (Android) of in de App Store (iOs).

Zin in Albanië, maar dan liefst zorgeloos

& the full experience?

Dan zit je bij Liria Travel goed. Een kleinschalige reisorganisatie, opgericht door Albanese Vlamingen — of Vlaamse Albanezen, ‘t is maar hoe je het bekijkt — om Belgen te laten kennismaken met de rijkdom aan cultuur, natuur en gastronomie van Albanië.

Wij stellen onze groepsreizen met zorg samen en schakelen volop ons lokale netwerk in. Voor bezoeken aan musea en historische sites kiezen we lokale gidsen en specialisten die we zelf screenen op kwaliteit en sympathie-factor. Bovendien kiezen we de allerbeste adresjes uit op vlak van gastronomie en hotels — de ❤️ van de Belg gaat door de maag én we slapen allemaal graag in de comfortabelste bedden, toch! 🤗

👉 Ontdek hier ons reisaanbod en reis mee 🤩

 

Reis je liever individueel met je gezin of groep, maar toch van a tot z geregeld op voorhand? We stellen een reis op maat voor je samen zodat jij met je groep zorgeloos kan genieten van het heerlijke Albanië.