Liria Travel

Ontmoetingen met locals in Albanië

Wie naar Albanië reist met Liria Travel leert de locals kennen. We zien met eigen ogen hoe het is om te leven in een klein dorpje in de machtige bergen of in een mini familiehotel midden in een beschermd kasteeldomein.

Wij merken elke dag dat delen met anderen iets is wat Albanezen het liefste doen. Ze zijn trots om te tonen wat Albanië te bieden heeft en wat ze als kleine familie hebben verwezenlijkt om met jou te delen.

Enkele voorbeelden:

Aan het Komani Meer logeren we een nachtje bij Vila Francese.

 

Liefde voor de grond, het land, de natuur en onuitputtelijk doorzettingsvermogen hebben één man alleen een stuk land doen veranderen.  Zefi, met de hulp van zijn dochter Amazona, heeft in Koman van een vergeten stuk grond een klein paradijs gemaakt. De groenten op ons bord komen uit de tuin, de vis die we hier smullen, is een soort die alleen in Koman voorkomt en die voor jou wordt gevangen. In het plukseizoen kan je het rijpe fruit zo van de bomen plukken. Een hemelse plek om te logeren, schatten van mensen om te leren kennen!

 

Midden in de Albanese bergen ligt een dorpje dat ze ‘het Zwitserland van Albanië’ noemen: Bujtina Lëpushë. Daar vonden we een familie van vier die hun deuren wijd openzetten voor toeristen van over de hele wereld. Ze maken de heerlijkste specialiteiten voor ons klaar, met unieke streekingrediënten. Je kan hier urenlang zalig wandelen in de bergen, waar volop boronica groeit. Dat zijn struikjes met lekkere bessen en bladeren waar je supergezonde thee van kan maken. Hier waan je je terug in de tijd…

 

Klea, zo heet het kleine hotel/restaurant midden in het kasteedomein van Berat. De plaats wordt gerund door een gezin dat na jarenlang werken en sparen hun kleine paradijsje kon openen. Het hotelletje heeft vijf kamers en is genoemd naar hun dochtertje Klea. De liefde voor hun gasten spat er van de rijkelijk gedekte tafels met vers klaargemaakte schotels. Alles is tot in de puntjes verzorgd.

 

… en verder zijn er elke trip nog 1001 onverwachte ontmoetingen: een gesprek met een kunstenaar, een praatje met een geitherder die spontaan verse geitenkaas aanbiedt, een ambachtelijke steenhouwer in Gjirokastër, een bezoek bij de plaatselijke kapper, …

De gids van Liria tolkt jouw Nederlandstalige vragen vlotjes heen en weer en zo voer je unieke gesprekken die aan je reis enkele onvergetelijke herinneringen toevoegen.

We <3 it! Hopelijk jullie ook 🙂

Ontdek ons reisaanbod