Liria Travel

Wie wordt de eerste Belg op dit eiland?

Liria voegt met het eiland Sazan een unieke bestemming toe aan de cultuurrondreizen door Albanië

Als enige Belgische reisorganisatie nemen we voortaan onze reizigers mee naar het mysterieuze subtropische eiland Sazan,” glundert Arben Molla.

Sazan, het tot voor kort ontoegankelijke eiland voor de kust van Albanië werd enkele maanden geleden door het ministerie van defensie vrijgegeven voor toerisme.

Militaire vesting en natuurparel

Het ministerie van defensie? Inderdaad, het gaat immers om een voormalige militaire vesting. De strategische ligging bezorgde het eiland een rijke militaire geschiedenis. Het was in de Romeinse tijd al een middelpunt van conflicten, daarna bij de Ottomanen en de Venetianen. In de jaren ’30 verschansten de Italiaanse fascisten zich er nog, gevolgd door het Oostblok en later namen de Albanese communisten er hun intrek.

Nu ziet de Albanese overheid in dat het eiland onmiskenbaar toeristische troeven bezit en ze stelden het eiland dan ook open voor bezoekers. Leuke extra: meer dan de helft van het omringende zeegebied van het eiland maakt deel uit van een beschermd Marien Nationaal Park.

Liria in actie

Toen het nieuws van de nieuwe toeristische bestemming bekend werd, ging Arben van Liria Travel meteen praten met de toeristische dienst van de stad Vlorë, die maar wat graag ‘hun’ eiland aan nieuwsgierige Belgen laat zien. Nog maar eens ondervonden hoe handig het is om als reisorganisator de taal van het land door en door te kennen. Zo kan je een pak makkelijker duidelijk maken wat je de reizigers precies wil bieden en er werd dan ook meteen een mooie samenwerking gestart.

Onvergetelijke dagtrip

Liria stelde samen met de toeristische dienst van badstad Vlorë een boottrip samen naar Sazan, waar je de resten van de militaire bezetting nog ziet (verlaten scholen en huizen waar het beddengoed nog op de bedden ligt), we zwemmen er in de prachtige kleine baaien, bezichtigen onderweg zeegrotten en gaan ook langs op schiereiland Karaburuni, dat ook deel uitmaakt van het Marien Nationaal Park.

Lees hier een recent krantenartikel (HLN) rond het openstellen van Sazan.

Concreet

Wie met ons mee reist op de cultuurrondreis van 30 augustus tot 11 september of de cultuurrondreis van 6 tot 18 oktober, krijgt dit eiland te zien (we voegen het toe in het reisprogramma). En ja, er zijn voor beide data nog vrije plaatsen! Reserveer hier je plaats.

Ook bij je individuele reizen op maat kunnen we de speciale Sazan-dagtrip voor jou regelen.

Een mini-voorsmaakje: