Groepsreis naar Albanië

Zomerweek: maak kennis met Albanië

Zomerweek: maak kennis met Albanië

/ per persoon
(0 Reviews)

Op deze zomerreis naar Albanië zie je in één weekje de culturele hoogtepunten van het land. Er is ook ruimte voor ontspanning en een duik in zee. De Nederlandstalige Liria-gids met Albanese roots effent het pad voor een zorgeloos verblijf. Deze trip is perfect voor wie niet anders kan dan in de zomer op reis gaan. Werk je dus in het onderwijs? Dan is dit je kans om Albanië te leren kennen. 

Albanië binnenstebuiten

Albanië is een compact land, maar het reliëf leent zich niet tot ‘snel efkes’ van de ene naar de andere plaats reizen. Toch maken we van onze tijd ‘onderweg’ het allerbeste, want Arben van Liria Travel deelt honderduit zijn kennis over het land. Arben is erkend Albanië-gids. Hij groeide op onder het communistische regime van Albanië, beleefde als student de ondergang van de dictator, studeerde Albanese taal en literatuur en is gebeten door geschiedenis. Sommige reizigers noemen hem een ‘wandelende encyclopedie’. Alle vragen over het Albanië van vroeger en nu, mogen dus op hem afgevuurd worden.

Cultuur en landschap

Tijdens deze korte zomerreis naar Albanië verblijven we in één week op vier verschillende locaties met telkens schitterende culturele highlights. Verwacht je dus aan een actief programma. Uiteraard voorzien we de nodige (lunch)pauzes en heerlijk eten. Deze vakantie is op basis van volpension. Geen stress dus over het vinden van een goed adresje voor de lunch. Je schuift gewoon je voeten onder tafel en geniet van heerlijke keuken: nu eens authentiek Italiaans, dan weer traditioneel Albanees. Altijd met de meest verse ingrediënten en met liefde klaargemaakt. Uitgezocht en getest door ons zelf (en intussen al enkele honderden tevreden reizigers). Laat het je smaken!

 

Wat we allemaal gaan ontdekken? Een uitgebreid reisprogramma vind je achter het tabblad ‘dag per dag’!

 

Liever een langere cultuurrondreis, buiten het hoogseizoen? Ontdek ook onze Actieve cultuurrondreis en de unieke Wijntour door Albanië.

Elfstedenstad

1

Dag 1 - Welkom in Tirana

We landen in Tirana en brengen onze bagage naar het hotel. We maken een avondlijke stadswandeling en afhankelijk van de vluchten duiken we het Nationaal Museum in. Overnachting in Tirana - Hotel Austria
2

Dag 2 - Tirana verkennen

Na het ontbijt verkennen we Tirana, een stad die een interessante mix toont van historiek, recente geschiedenis en hedendaagse ontwikkeling. We bezoeken de als museum ingerichte bunker Bunk'Art en 'beleven' er de gruwel van het communistisch regime. We stappen door de wijken en maken kennis met de vredig naast elkaar bestaande religies: orthodoxen, katholieken en moslims. Verder zien we het meer van Tirana en de wijk Bllok, die vroeger enkel toegankelijk was voor leden van de communistische partij. Overnachting in Tirana
3

Dag 3 - Berat en Gjirokastër, twee keer UNESCO op een rij

Na het ontbijt in Tirana brengt de bus ons naar het stadje Berat. We stappen er de kasteelstad binnen en vinden door de kronkelige straatjes makkelijk de weg naar een fantastisch restaurantje. Na de lunch ontdekken we prachtige iconen in het Onufri museum en verkennen we het kasteeldorp. Daarna zetten we koers naar de stad Gjirokastër: een rit door een prachtig bergachtig landschap. We schrikken er niet van als er plots een kudde geiten de straat oversteekt. Het imposante kasteel van Gjirokastër trakteert ons op een magnifiek uitzicht waarna we te voet de steile straatjes van de stad verkennen. Overnachting in Gjirokastër
4

Dag 4 - Butrint: een archeologische parel (en neem je zwemspullen mee)

Vandaag maken we een uitstap naar het zuidelijke punt van de Albanese kustlijn. Daar ligt Nationaal Park Butrint, een uitgestrekte vindplaats van de oude Grieks-Romeinse stad die hier ooit lag. Het is erg bijzonder om langs de paden te wandelen en de ruïnes van badhuizen en tempels te bewonderen. We ontdekken de rijke geschiedenis van de streek en het belang van de stad Butrint in de Griekse en Romeinse periode én ver voor die tijd. We lunchen in badstad Sarandë. Na het eten is er voldoende tijd voor een verkoelende plons in de Ionische zee of een korte strandwandeling. Op de terugrit naar Gjirokastër houden we halt bij het 'Blauwe oog' of in het Albanees Syri i Kaltër, een azuurblauwe zoetwaterbron van vermoedelijk meer dan 50 meter diep die heel wat nieuwsgierigen trekt. Echte durvers - veelal jonge mannen die indruk willen maken op hun vrienden of liefjes - duiken in het ijskoude water, wat een bezienswaardigheid op zich is. Overnachting in Gjirokastër
5

Dag 5 - Durrës en Shkodër

Vandaag vertrekken we uit Gjirokastër. Onze eindbestemming is de studentenstad Shkodër, maar onderweg houden we halt in badstad Durrës. Niet voor de 'Blankenbergse' kustlijn, wél omdat hier een bijzonder verzorgd archeologisch museum staat dat ons nog meer leert over de oudste geschiedenis van deze al altijd strategisch gelegen streek. We nemen ook een kijkje in het indrukwekkende amfitheater dat hier bewaard is gebleven. We lunchen op de pier waar we ons op een cruiseschip wanen. 's Avonds dineren we in Shkodër, waar het 's avonds gezellig flaneren is op de voetgangerszone met terrasjes. Overnachting in Shkodër.
6

Dag 6 - Het kasteel van Rozafa, lokale karpers en zwemmen

Vandaag keren we Shkodër binnenstebuiten. We starten de dag met een bezoek aan het fantastische kasteel van Rozafa. Een pittige klim brengt ons helemaal tot boven, waar we beloond worden met een fantastisch en behoorlijk woest panorama met rivieren, weilanden en de Albanese Alpen in de verte. We stappen langs het meer van Shkodër, dat het grootste meer van de Balkan is. Er komen heel wat vogelsoorten voor langs de oevers, we zien vijgenstruiken en granaatappelbomen. Ons eindpunt is een terras-with-a-view waar we proeven van heerlijke karper die vers gevangen werd in dit meer. Het is een endemische karpersoort (die dus enkel hier voorkomt), klaargemaakt volgens traditioneel recept. Wie raadt het geheime ingrediënt die dit gerecht zijn bijzondere zoete smaak geeft? We trekken na het eten naar een strandje, waar iedereen die zin heeft een duik kan nemen in het meer van Shkodër. In de namiddag staat het Marubi fotografiemuseum op het programma. Dankzij de bijzondere interesse van één man en zijn team fotografen krijgen we vandaag een schat aan informatie over hoe het gewone leven van gewone mensen er doorheen de tijd heeft uitgezien. Marubi en zijn leerlingen fotografeerden dagelijkse taferelen en gingen foto's maken in de dorpen, iets wat destijds erg ongewoon was. De moeite! We verkennen daarna nog het centrum van Shkodër. Overnachting in Shkodër.
7

Dag 7 - naar Krujë

Vandaag starten we de dag met een bezoek aan de prachtige, 18de-eeuwse Mesi-brug. Een ideaal fotomomentje! Daarna zetten we koers naar Krujë, een stadje dat een erg belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Albanië. Het is hier dat nationale held Skanderbeg meer dan 25 jaar succesvol strijd leverde tegen de Ottomaanse bezetting. We bezoeken er het kasteel en slenteren daarna door de bazaar met de vele traditionele handgemaakte producten. We genieten van een streepje live muziek op onze laatste avond in Albanië. Overnachting in Krujë.
8

Dag 8 - Tot ziens, Albanië

Het is tijd om afscheid te nemen van elkaar en van Albanië. We vertrekken vandaag terug naar Brussel met een koffer vol onvergetelijke herinneringen.

Reisdatum 2020

De zomerweek naar Albanië start op 14 juli en eindigt op 21 juli. Vanaf 7 personen is er gegarandeerd vertrek. We reizen met een groep van maximum 17 personen.

Dit krijg je voor de kostprijs

Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets
  • Hotels en guesthouse
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea, bezienswaardigheden en wijnhuizen
  • Degustaties in elk wijnhuis
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €20 per nacht.