Alt-tekst

Zalig zomeren in Albanië

Zalig zomeren in Albanië

/ per persoon
(0 Reviews)

Zomer in Albanië? Dat is puur genieten. Op deze zomerreis naar Albanië staat ontspanning centraal. We logeren voornamelijk in hotels met een zwembad en er staan vrije dagen ingepland aan zee en op het platteland. De Nederlandstalige Liria-gids met Albanese roots effent het pad voor een zorgeloos verblijf. Natuurlijk krijgen we ook het mooie Albanië te zien: stadsbezoeken, kastelen en een onvergetelijke boottocht laten je kennismaken met de rijke geschiedenis. 

Beleef de zomer in Albanië

Albanië is een compact land, maar het reliëf leent zich niet tot ‘snel efkes’ van de ene naar de andere plaats reizen. De zomer in Albanië is ook behoorlijk warm, dus het reistempo ligt best niet té hoog. We zijn regelmatig eens ‘onderweg’, maar maken daar het allerbeste van. Reisbegeleider Arben van Liria Travel deelt in de bus honderduit zijn kennis over het land. Arben is erkend Albanië-gids. Hij groeide op onder het communistische regime van Albanië, beleefde als student de ondergang van de dictator, studeerde Albanese taal en literatuur en is gebeten door geschiedenis. Sommige reizigers noemen hem een ‘wandelende encyclopedie’. Alle vragen over het Albanië van vroeger en nu, mogen dus op hem afgevuurd worden.

Cultuur en landschap

Tijdens deze zalige zomerreis naar Albanië verblijven we op vier verschillende locaties met telkens schitterende culturele highlights. Op elke locatie zal je de tijd krijgen om te ontspannen en relaxen. Deze vakantie is op basis van volpension. Geen stress dus over het vinden van goede adresjes voor de lunch. Je schuift gewoon je voeten onder tafel en geniet van heerlijke keuken: nu eens authentiek Italiaans, dan weer traditioneel Albanees. Altijd met de meest verse ingrediënten en met liefde klaargemaakt. Uitgezocht en getest door ons zelf (en intussen al enkele honderden tevreden reizigers) én alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Laat het je smaken!

 

Wat we allemaal gaan ontdekken? Een uitgebreid reisprogramma vind je achter het tabblad ‘dagschema’!

 

Liever een langere cultuurrondreis, buiten het hoogseizoen? Ontdek ook onze Actieve cultuurrondreis

Reisprogramma

1

Dag 1 - Welkom in Tirana

We landen in Tirana en brengen onze bagage naar het hotel. We maken een avondlijke stadswandeling om de sfeer van de hoofdstad op te snuiven. Overnachting in Tirana - Hotel VH Premier 4*.
2

Dag 2 - Tirana verkennen

Na het ontbijt verkennen we Tirana, een stad die een interessante mix toont van historiek, recente geschiedenis en hedendaagse ontwikkeling. We bezoeken de als museum ingerichte bunker Bunk'Art en 'beleven' er de gruwel van het communistisch regime. We stappen door de wijken en maken kennis met de geschiedenis en de vredig naast elkaar bestaande religies: orthodoxen, katholieken en moslims. Verder zien we het historisch centrum van Tirana en de wijk Bllok, die vroeger enkel toegankelijk was voor leden van de communistische partij. In de namiddag rijden we naar badplaats Durres. Overnachting in Durres - Hotel VH Belmond Durres 4*.
3

Dag 3 - Heerlijk dagje strand

Vandaag kan je de hele dag ontspannen op het strand, genieten van het heerlijke zeewater en relaxen in de zon. Overnachting in Durres - Hotel VH Belmond Durres 4*.
4

Dag 4 - Daguitstap naar Berat, UNESCO werelderfgoed

Na een stevig ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Durres naar Berat: een stad die terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een figurant in een film uit de vorige eeuw. We bezoeken het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond is. Na een korte pauze met een drankje, kan je het museum Onufri bezoeken. We schuiven voor de lunch onze voeten onder tafel bij een authentiek restaurantje middenin het kasteeldorp en genieten er alweer van een heerlijke traditionele maaltijd. In de namiddag gaan we terug naar Durres. Overnachting in Durres - Hotel VH Belmond Durres 4*.
5

Dag 5 - Relaxen, stadsbezoek & wijn proeven

In de voormiddag ontspannen we heerlijk op het strand. Na de lunch bezoeken we het badstadje Durres, met onder meer een zo goed als volledig intact amfitheater. Daarna wagen we ons aan een wijnproeverij in het grootste wijnhuis van Albanië: Kantina Skenderbeu. Overnachting in Durres - Hotel VH Belmond Durres 4*.
6

Dag 6 - Gastronomie op het platteland

Vandaag rijden we van Durres richting Shkodër. Onderweg lunchen we in een van de best aangeschreven gastronomische plaatsen van het land: Mrizi i Zanave. Deze agrotoeristische boerderij zet volledig in op streekproducten. Alles wat hier verkocht wordt in de hoevewinkel of klaargemaakt in het fantastische restaurant, komt van naburige boerderijen. Ter plaatse maken ze wijn, confituur, gedroogde vruchten, opgelegde groenten, ... wat dan weer voor tewerkstelling zorgt. Hun slogan is dan ook: think global, eat local. En daar staan wij helemaal achter. We bezoeken deze boerderij dus, maar blijven er zeker ook lunchen. Overnachting op het platteland nabij Shkodër, in Gardenland Resort 4*.
7

Dag 7 - Daguitstap naar Shkodër

Vandaag staat een daguitstap naar studentenstad Shkodër op het programma. Dit is de stad van de ‘shkodranve’, wat vertaald wordt als ‘bewoners van de staat’. Shkodër staat in Albanië bekend om de humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en prachtige natuur. De authentieke stadsbewoners worden vaak wakker geschud door de jongere generatie. In de voormiddag staat het bijzondere Rozafa kasteel op het programma. Het kasteel lijkt temidden van de velden te liggen en bovenop het kasteel geniet je van een magnifiek uitzicht op de streek, de stad en haar woelige karakter: brute bebouwingen en woeste natuur, doorsneden met grillige waterlopen. De gids vertelt je de legende van Rozafa ter plaatse, omdat het verhaal nog meer cachet heeft als je er ook effectief staat. Daarna wandelen we langs het grootse meer van de Balkan (Liqeni i Shkodres) naar Shirokë. Daar staat een tafel voor ons klaar voor een lunch met zicht op het meer. Na de lunch kan je het stadsmuseum en het nieuwe Marubi fotomuseum bezoeken Overnachting op het platteland nabij Shkodër, in Gardenland Resort 4*.  
8

Dag 8 - Naar de Albanese Alpen en nationaal park Teth

Nadat we heerlijk uitslapen en ontbijten, vertrekken we naar de bergen. Onze bestemming is Nationaal Park Theth. Tijdens de panoramische route van ongeveer 100 km maken we enkele tussenstops om foto’s te nemen van adembenemende uitzicht van de Albanese Alpen. Eerst bezoeken we Kulla e ngujimit, een traditionele schuiltoren waar mannen destijds jarenlang onderdoken, uit vrees voor bloedwraak. Over de Albanese bloedwraak en over de Kanun, een grondwet die in de 15de eeuw werd vastgelegd, bestaan heel wat mythen en misvattingen, dus dit is hét moment om de echte feiten te ontdekken tijdens een wandeltocht door het bergdorp. ‘s Namiddags bezoeken we verderop de Ujevara e Thethit, een waterval van 25 meter hoog en de Grunas Canyon, een uitgestrekt ravijn van 60 meter diep, gevuld met het kristalheldere, ijskoude water van de Theth-rivier. Overnachting op het platteland nabij Shkodër, in Gardenland Resort 4*.
9

Dag 9 - Daguitstap met prachtige boottocht over Komanimeer

Vroeg uit de veren vandaag voor een trip die in de reisgidsen wordt omschreven als één van ’s werelds mooiste boottochten. Twee uur lang vaart onze ferryboot over het spiegelglad wateroppervlak van het Komanimeer, langs steile bergwanden, torenhoge watervallen en dwars door smalle rotspartijen. Elders in Europa zou zo’n boottrip horden toeristen aantrekken. Overnachting op het platteland nabij Shkodër, in Gardenland Resort 4*.
10

Dag 10 - Dagje relaxen

Tijd om wat te relaxen. Vandaag kan je ervoor kiezen om een dagje te luieren of te lezen bij het zwembad. Of je kan fietsen huren bij het hotel om het platteland te verkennen. Overnachting op het platteland nabij Shkodër, in Gardenland Resort 4*.
11

Dag 11 - Krujë: thuisbasis van de nationale held

Wie wil, kan vandaag iets langer uitslapen. Eindbestemming van de dag: Krujë! Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skenderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë vormen onze laatste bezienswaardigheden van de reis. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts! Overnachting in Krujë - Hotel Panorama 4*.
12

Dag 12 - Tirana - Brussel

Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids. Tot weerziens, Albanië! Opgelet! De eerste en laatste dag kunnen er kleine verschuivingen in het reisprogramma plaatsvinden, afhankelijk van de vluchturen.

Reisdatum 2022

De zomerweek naar Albanië start op 10 juli en eindigt op 21 juli 2022. Vanaf 7 personen is er gegarandeerd vertrek.

Dit krijg je voor de kostprijs

Wat is er allemaal inbegrepen in de prijs van deze Liria-reis? Wel, BIJNA alles! Lees maar verder :).
Inbegrepen:
  • Vliegtuigtickets met 20 kg ingecheckte bagage en standaard handbagage
  • Alle overnachtingen in viersterrenhotels
  • Alle maaltijden
  • Binnenlandse transfers
  • Onze Nederlandstalige gids die de reis van A tot Z begeleidt
  • Inkom voor musea, bezienswaardigheden en wijnhuis (met degustatie)
  • Alle dossierkosten
Niet inbegrepen:
Eenpersoonstoeslag
Reis je alleen en slaap je het liefst alleen op een kamer? Dan betaal je een toeslag van €25 per nacht.