Liria Travel

In de kijker: sterke vrouwen van Albanië

Wereldwijd, en dus ook in Albanië, heb ik vrouwen zien multitasken als geen ander. Van kleins af aan worden ze door hun ouders, maar ook door hun omgeving, aangeleerd om te luisteren, te leren, te werken, zorgzaam en beleefd te zijn. Uiteraard gebeurt dat niet altijd met een glimlach, maar ze zetten altijd door.

In een normale wereld zou er op 8 maart geen nood zijn aan een Internationale Vrouwendag, maar zouden man en vrouw gelijk zijn, het hele jaar door.

 

Vrouwen zetten Albanië op de kaart

In de Albanese geschiedenis zijn er veel bekende vrouwen waarop ik fier was/ben.

Moeder Teresa is geboren in Macedonië en had Albanese ouders. Haar ouders kwamen uit Shkodër. Na haar studies trok ze de wereld in. De rest is geschiedenis.

 

Inva Mula is een Albanese opera zangeres  en komt  uit een bekende kunstenaarsfamilie. Ze won tal van prijzen en zong samen met Placido Domingo in de opera van Parijs, waar ze de meeste succesvolle carrièrejaren doorbracht.

 

Eliza Dushku is geboren in Boston, Massachusetts. Haar vader is van Korça in Albanië, haar moeder is een Deense. Je hebt Eliza gezien in Faith, in de TV serie Buffy of in Angel. Ze schitterde al naast Robert de Niro, Ellen Barkin, Leonardo Di Caprio, Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Halle Berry & James Belushi. In de film The New Guy speelt Eliza twee scenes in het Albanees als ode aan haar Albanese oma.

Jullie kennen vast de Albanese zangeressen Rita Ora, Dua Lipa of Bebe Rexha? Ook zij genieten wereldfaam, maar keren regelmatig terug naar hun familie in Kosovo.

 

Vrouwen aan de macht?

De Albanese regering telt vandaag 50% vrouwelijke ministers, wat best veel is. Albanië staat daarmee op de tiende plaats wereldwijd voor wat betreft het aantal vrouwen in de regering. Wie weet stellen we binnen enkele jaren de eerste vrouwelijke president van Albanië aan jullie voor!

Welke vrouwen bewonder jij?

Tot hoors of ziens, en geniet intussen van de fantastische stem van Inva Mula.

Alketa