Albanië in romanvorm | boekentip en winactie

kroniek-van-de-stenen-stadBijna zomervakantie! Tijd om titels te sprokkelen voor je zomerse boekenlijstje.

Onze tip? Zet er zeker eentje van Ismail Kadare op. Deze Albanese schrijver gaf destijds de val van het communistisch regime een duwtje in de rug. Nu woont en schrijft hij vanuit Parijs, maar zijn beste werk schreef hij in Albanië. Wie zijn metaforen begrijpt, krijgt -ondanks de absurditeit van het communistische regime- een goed beeld van het leven in Albanië tijdens deze periode.

Zijn roman Kroniek van de stenen stad’ vertelt over het dagelijkse leven van Kadares stadsgenoten in Gjirokastër, over de diepgewortelde cultuur en tradities van het land. Het leven verloopt in de stenen stad stormachtig door de Tweede Wereldoorlog: bombardementen, verwoesting, bezetters. In die woelige periode en in de beschermende, soms beklemmende wereld van familie, buren en vrienden, groeit een jongen (de jonge Kadare?) op, wordt verliefd. De oude vrouwen –oma’s, schoonmoeders, wijze oude vrouwen– zorgen dat de tradities blijven bestaan.

Kadare is een schrijver van wereldformaat die met veel tederheid en liefde over zijn land vertelt. Hij won in 2005 de allereerste Man Booker International Prize.

Enkele andere titels die de moeite waard zijn: De Bruiloft, De brug met drie bogen, De generaal van het dode leger, Het Dromenpaleis en Wie bracht Doruntina.

WINACTIE: wil je graag het boek Kroniek van de stenen stad van Ismail Kadare winnen? Reageer dan op deze blogpost en vertel ons waarom jij het boek wil lezen. Volgende woensdag (15/06) bepaalt het lot een winnaar.

Succes en veel leesplezier!

Alketa Molla

13 Responses to “Albanië in romanvorm | boekentip en winactie

 • Ik overweeg deze zomer een reis te maken met mijn vriendinnen naar Albanië! Alles wat Albanië-gerelateerd is interesseert me dan ook!

  • Dag Nanouk, tof dat je naar Albanië gaat deze zomer. Als je raad wenst, weet ons te vinden. Bedankt voor je reactie!

  • Hoi Nanouk…ik heb goed nieuws voor jou! Je bent de winnaar van het boek van Kadare! Proficiat! Ik stuur je een email met de vraag naar je adres om het bezoek door te sturen! Geniet ervan!

 • Omdat mijn man een communist is, omdat ik mijzelf zo graag verlies in een goed boek, omdat Albanië voor mij onbekend terrein is, omdat andere werelden ontdekken via een boek heerlijk is.

 • Ik zou graag het boek winnen omdat ik gefascineerd ben door stenen steden. Hoe meer steen een stad, hoe liever!

  • Dag Filip, Genoeg stenen in Albanië maar dan gerelateerd aan geschiedenis. Een aanrader voor jou is; De generaal van de dode leger 🙂 Stenen komen ook in beeld!

 • Tatiana Thomas
  3 jaar ago

  Ik wil graag het boek winnen omdat ik momenteel niet de mogelijkheid heb om naar Albanië op reis te gaan. Maar met het boek zou ik toch een beetje kunnen reizen.

 • Albanië is volstrekt onontgonnen terrein voor mij, maar elke plek met een stevige vleug geschiedenis en een flinke doos natuurpracht doet mijn reizigershart meteen op hol slaan. Ja, ik wil mij graag laten onderdompelen in die mysterieuze wereld – veraf en toch zo dichtbij! En wie weet komt dit land dan wel bovenaan mijn to-travellijstje te staan.

 • Omdat een mooi boek altijd een beetje wegdromen is 🙂

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.